Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština objavila nacrt Strategije odbrane: Srbija označena kao najozbiljnija i glavna pretnja

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova u Prištini
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti takozvanog. Kosova, navodi se u nacrtu prištinske Strategije odbrane, prenosi Koha.
„Srbija je kontinuirano pokazivala da ima veštine, kapacitete i nameru da ostvari svoje interese zadiranjem u interese i državnu bezbednost Kosova. Srbija nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente kroz hibridne metode protiv Kosova“, navodi se u dokumentu, prenosi „Kosovo onlajn“.
Dokument pokazuje i „formulu kako zvanični Beograd instrumentalizuje srpsku manjinu i osnažuje paralelne strukture“.
„Na teritoriji Kosova koristi informativne i ekonomske elemente za instrumentalizaciju srpske manjine i jačanje paralelnih struktura, ometajući proces njihove integracije. Istovremeno, Srbija nastavlja da predstavlja direktnu pretnju po bezbednost Kosova, razvijajući, modernizujući i jačajući vojne kapacitete, kao i njihovo pozicioniranje duž granice sa Kosovom“, navodi se u Strategiji.
Dodaje se da direktna vojna pretnja tzv. Kosovu nije u potpunosti otklonjena, ali se ocenjuje da je ta mogućnost smanjena nakon integracionih procesa zemalja regiona u NATO i EU.
U tom pravcu, prema ovom dokumentu, ostaje suštinsko prisustvo NATO-a i EU na Kosovu i Metohiji, kao i razvoj kapaciteta Prištine u oblasti bezbednosti i odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala