- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Nuklearno oružje biće raspoređeno na zapadnoj granici Savezne države

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaInterkontinentačna balistička raketa "Jars"
Interkontinentačna balistička raketa Jars - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
Nuklearno oružje u Belorusiji biće premešteno na zapadne granice Savezne države, izjavio je ruski ambasador u Minsku Boris Grizlov.
Ambasador je podsetio da će do 1. jula, prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, u Belorusiji biti pripremljeno skladište za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja.
„Ono (nuklearno oružje) će biti premešteno na zapadne granice naše Savezne države i povećavaće mogućnosti osiguravanja naše bezbednosti. To će biti urađeno bez obzira na dizanje buke u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je diplomata za belorusku televiziju „STV“.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju.
Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.
Grizlov je konstatovao da se na Zapadu diže velika buka oko razmeštanja taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji i izrazio uverenje da je to dobro.
„Konačno, obraćaju pažnju na to da treba da postoji određeni paritet. Ako govorimo o razmeštanju američkog nuklearnog oružja u evropskim zemljama (Italija, Belgija, Holandija, Nemačka i Turska), onda moramo da preduzmemo dejstva koja će povećavati bezbednost naše Savezne države“, objasnio je ambasador.
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je naveo da je EU spremna da uvede sankcije u slučaju da Belorusija rasporedi na svojoj teritoriji rusko taktičko nuklearno naoružanje.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
RUSIJA
Rusija o nuklearnom oružju u Belorusiji: Nadamo se da će NATO shvatiti ozbiljnost situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala