- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rusija i druge zemlje OPEK plus produžavaju smanjenje proizvodnje nafte do kraja godine

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
Rusija će produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za 500 hiljada barela na dan u odnosu na prosečnu proizvodnju u februaru do kraja 2023. godine, saopštio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
„Kao odgovornu i preventivnu meru Rusija sprovodi dobrovoljno smanjenje od 500 hiljada barela na dan do kraja 2023. godine sa prosečnog februarskog nivoa proizvodnje, utvrđenog u skladu sa nezavisnim izvorima“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruske vlade.
Novak je istakao da globalno tržište nafte sada doživljava period visoke volatilnosti i nepredvidivosti zbog tekuće bankarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, globalne ekonomske neizvesnosti i nepredvidivih i kratkovidih odluka u energetskoj politici.
„Istovremeno je predvidljivost na globalnom tržištu nafte ključni element u obezbeđivanju energetske bezbednosti“, zaključuje se u saopštenju.

Obim proizvodnje smanjuju i Rijad i Astana

Saudijska Arabija će dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500 hiljada barela na dan od maja do kraja 2023. godine, a smanjenje će se odvijati u koordinaciji sa nizom zemalja OPEK plus i zemljama koje ne ulaze u OPEK i pored obaveza iz sporazuma za održavanje stabilnosti tržišta, saopštila je zvanična saudijska državna agencija SPA.
„Predstavnik Ministarstva energetike je naglasio da je ovo preventivna mera koja ima za cilj održavanje stabilnosti tržišta nafte“, dodaje se u dokumentu.
Takođe se napominje da je smanjenje dobrovoljno i dodatno uz one kvote koje je udruženje odobrilo u oktobru 2022. godine.
Ministarstvo energetike Kazahstana takođe je objavilo da će smanjiti proizvodnju nafte za 78 hiljada barela dnevno.
„Kazahstan će sprovesti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 78 hiljada barela dnevno od maja do kraja 2023. godine, zajedno sa drugim zemljama članicama OPEK plus. Ovo smanjenje je mera predostrožnosti pored smanjenja proizvodnje usvojenog na 33. ministarskom sastanku OPEK plus 5. oktobra 2022. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike Kazahstana.

Ostale članice OPEK

Smanjenju proizvodnje nafte priključili su se i Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Kuvajt, Irak i Alžir.
Kako prenosi državna agencija UAE „VAM“, ministar energetike i infrastrukture ove zemlje Suhail el Mazrui saopštio je da ta zemlja smanjuje proizvodnju za 144 hiljada barela dnevno.
Ministarstvo energetike Omana saopštilo je da će ova zemlja smanjiti proizvodnju za 40 hiljada barela na dan, dok je Ministarstvo nafte Kuvajta objavilo smanjenje proizvodnje za 128 hiljada barela. Ministarstvo nafte Alžira istaklo je da će ta zemlja smanjiti proizvodnju za 48 hiljada barela, a iračko Ministarstvo nafte odlučilo je da proizvodnju smanji za 211 hiljada barela.
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
RUSIJA
Rusija: Izvoz nafte koji je bio ugrožen zbog sankcija Zapada u potpunosti preusmeren na druge zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala