Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nova strategija Prištine značila bi da oni žele eskalaciju sukoba

Pratite nas
Nadam se da privremene prištinske institucije neće pokušati da primene strategiju koju smišljaju i po kojoj bi njihove snage bile na teritoriji celog Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta znači smišljanje te strategije i da li je to pritisak na Srbiju.
"O tome ćemo da razgovaramo. Ne mislim da će to lako da se dogodi jer bi to značilo da više ne postoji nikakav trag bilo kakvog sporazuma. To onda znači da oni žele eskalaciju sukoba i ništa drugo", rekao je Vučić posle svečanog otvaranja deonice Novi Beograd – Surčin auto-puta "Miloš Veliki“.
Dodao je da se nada da privremene prištinske institucije neće pokušati da primene tu strategiju bezbednosti.
Vlada privremenih prištinskih institucija u međuvremenu je usvojila novu strategiju odbrane koja predviđa da tzv. kosovske snage budu raspoređene na teritoriji čitave pokrajine.
Podsećamo, prema važećim sporazumima, specijalci tzv. kosovske policije ne smeju da ulaze na sever Kosova bez posebne dozvole komande KFOR-a.

Peter Stano rekao da je sporazum oko tablica vremenski neograničen

Vučić je izjavio da je portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio da sporazum Beograda i Prištine od 23. novembra oko registarskih tablica nema postavljeni krajnji rok, niti datum isticanja i dodao da ima problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono što je dogovoreno.
Na pitanje novinara koliko još na prostoru Kosova i Metohije mogu da se koriste KM tablice i ocenu da građani na KiM očekuju odgovor šta da rade, Vučić kaže da narod na KiM zna da to nema veze sa njim već sa Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma koje postigne.
Vučić je naveo da ima problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono što je dogovoreno.
"Portparol Evropske unije Peter Stano potvrđuje svaku moju reč i kaže da je sporazum koji je postignut oko tablica vremenski neograničen i da nema rokove. A šta vi očekujete da uradim? Da uđemo tenkovima, onda biste rekli:"Vučiću vratio si nas u 90, a ako se borimo pregovorima onda nije dovoljno. Šta u stvari vi hoćete?", upitao je Vučić.
U izgradnji auto-puta Miloš Veliki učestvovala je i kineska državna kompanija - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
EKONOMIJA
Svečano otvorena deonica Novi Beograd-Surčin auto-puta „Miloš Veliki“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala