- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svečano otvorena deonica Novi Beograd-Surčin auto-puta „Miloš Veliki“ /video/

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLU izgradnji auto-puta "Miloš Veliki" učestvovala je i kineska državna kompanija
U izgradnji auto-puta Miloš Veliki učestvovala je i kineska državna kompanija - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Novog Beograda do Surčina, duga osam kilometara, otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Za saobraćaj, ova deonica će biti otvorena večeras u 21 sat.
Auto-put od Novog Beograda do Surčina biće najbrža veza tog dela Beograda, posebno Zemuna, sa auto-putem „Miloš Veliki“.
Svečanom otvaranju prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.
Gradnja je počela krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom, koja ima urađenu i biciklističku stazu i trotoar za pešake, izlaz na auto-put „Miloš Veliki“ biće skraćen za oko 10 kilometara, jer više neće morati da idu preko auto-puta Beograd - Zagreb.
Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd - Surčin potpisan je sa kompanijom „Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani“, a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.
Ta deonica auto-puta „Miloš Veliki“ bila je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje.
Vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske i ulice i dr Ivana Ribara na Novom Beograd direktno na auto-put „Miloš Veliki“.
Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd - Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas. Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.
Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice imaju uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru „Surčin 1“, tipa „poludeteline“.
Kraj ove deonice je kod sledeće velike petlje u Surčinu, posle koje počinje auto-put „Miloš Veliki“. Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Vučić: Država nije igračka, već svetinja koju moramo da čuvamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da država nije igračka već svetinja koju moramo da čuvamo, kao i da samo država koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug.
„Mi smo se trudili prethodnih godina da pokažemo da možemo da gradimo mnogo više nego što su radili ljudi u ovoj zemlji u prethodnim generacijama i uspevali smo to zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici“, rekao je Vučić.
Naveo je da je, prema poslednjim podacima, javni dug Srbije na današnji dan 51,5 odsto, što je bolje od više od 92 odsto zemalja EU.
„Istovremeno ulažemo više nego 90 odsto njih u putnu i železničku infrastrukturu. To je uspeh Srbije, ali i svih naših građana. Zato je važno da takvu vrstu odgovorne politike nastavimo i u budućnosti“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je naveo da je dobio zvanične podatke o budžetu, prema kojima je Srbija imala u prva tri meseca umesto deficita u budžetu od 74,9 milijardi dinara ili oko 680 miliona evra, 28,6 milijardi ili 245 miliona evra.
Vučić je najavio i da će Srbija zbog finansijskih rezultata pokrenuti nove velike investicije u puteve širom Srbije, kao i da će Evropska investiciona banka obezbediti za to 300 do 500 miliona evra.
„Ove godine očekujemo velika potpisivanja, zahvaljujući nešto boljim rezultatima i čestitao sam premijerki Ani Brnabić i Siniši Malom, idemo u velike nove investicije u puteve, jer tu ne možete da dobijete značajnu podršku spolja u kreditiranju. Mi imamo mali javni dug i možemo to da radimo. Ali samo Evropska investiciona banka hoće da nam učini“, rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala