- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ko stoji iza peticije o vraćanju nuklearnog oružja u Ukrajinu

© AP Photo / Andrew HarnikVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog osvanula je peticija s predlogom za vraćanje nuklearnog oružja na teritoriju Ukrajine. Po mišljenju ruskih eksperata, predlog teško da je prihvatljiv za običan ukrajinski narod a nije isključeno da iza peticije stoji sam Zelenski.
U tekstu peticije navodi se da „Ukrajina ne mora nužno da ima nuklearno oružje, ali da kako potpisnice (ranijeg sporazuma o nenuklearnom statusu Ukrajine) direktno krše sporazume Ukrajina ima pravo da povrati nuklearni status i dobije status nuklearne države“.
Peticiju je do četvrtka do pola dva popodne potpisalo 453 ljudi. Međutim, da bi je ukrajinski predsednik razmotrio potrebno je prikupiti 25.000 glasova.

Peticija verovatno smišljena u administraciji Zelenskog

Vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin ne isključuje da iza peticije stoji ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegova administracija.
„Ovo je još jedan pokušaj psihološkog pritiska na Rusiju, na Kremlj. I ovu peticiju najverovatnije nisu napisali obični ljudi, nego verovatno oni iz administracije Zelenskog. Civili o nuklearnom oružju uopšte ne razmišljaju. Narod želi da se ovaj sukob što pre završi. A nuklearno oružje bi samo dovelo do eskalacije konflikta“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Blohina, ceo svet zna da je ukrajinski predsednik ne jednom molio Zapad za nuklearno oružje.
„Sam ukrajinski predsednik je izjavljivao da želi nuklearno oružje. Zbog toga mislim da je ovu peticiju napisao neko iz kruga Zelenskog ili po njegovoj naredbi. Zadatak ove peticije je da pokaže kako ukrajinski narod navodno želi da se na teritoriji Ukrajine razmesti nuklearno oružje. Jednostavno tako pokušavaju da prikriju sopstvene interese“, konstatuje naš sagovornik.
Da je peticija verovatno smišljena u administraciji Zelenskog smatra i politikolog i vojni ekspert Ivan Konovalov.
„Ovu peticiju je verovatno inicirala kancelarija predsednika Ukrajine. Štaviše, nema sumnje da je tako iz razloga što čak i ljudi sa ispranim mozgovima koji su izmanipulisani kijevskom propagandom shvataju opasnost od takvog koraka“, objašnjava naš sagovornik.

Amerikancima ne ide u korist

Na pitanje da li postoji mogućnost razmeštanja nuklearnog oružja na teritoriji Ukrajine, Konovalov kaže da Amerikancima to baš i ne ide u korist.
„Vašington se plaši širenja nuklearnog naoružanja. Posebno se boji da ga poveri kijevskom režimu koji se ponaša neodgovorno iako se nalazi pod kontrolom Vašingtona i Brisela. Ako bi Kijev dobio nuklearno oružje u ruke, nije isključeno da će pokušati da izazove nuklearni sukob. Vašington se toga boji. Međutim, Zelenski i njegovi savetnici vole da igraju opasne igre“, naglašava stručnjak.
Slično mišljenje deli i Blohin. Prema njegovom mišljenju, razmeštanje nuklearnog oružja na teritoriji Ukrajine Amerikancima predstavlja veliki rizik.
„Nuklearno oružje nije isto što i lako strateško oružje. Amerikanci su dugo razmišljali o isporuci Kijevu raketa ‘hajmars’ i sistema protivvazdušne odbrane ‘Patriot’. A ovde se radi o nuklearnom oružju. Ako ga Zelenski dobije, to zaista može dovesti do trećeg svetskog rata. Zbog toga mislim da Zapad na ovakav scenario neće pristati“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Podsetimo, Ukrajina je 1994. godine potpisala Budimpeštanski memorandum, odričući se „nasleđenih“ od Sovjetskog Saveza zaliha nuklearnog oružja u zamenu za obećanje drugih zemalja da će osigurati njenu bezbednost. Memorandumom iz Budimpešte o garancijama bezbednosti Ukrajina je pristupila Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Sporazum su 5. decembra 1994. Potpisali predstavnici SAD, Rusije, Britanije i Ukrajine. Međutim, u februaru 2022, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će pokrenuti pregovore o preispitivanju tog memoranduma.
Osiromašeni uranijum  raketa - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
RUSIJA
Teško da će se Zelenski dozvati pameti: U Ukrajini pokrenuta peticija za zabranu „prljavih bombi“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala