- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Teško da će se Zelenski dozvati pameti: U Ukrajini pokrenuta peticija za zabranu „prljavih bombi“

© Flickr / marijananaOsiromašeni uranijum raketa - ilustracija
Osiromašeni uranijum  raketa - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Na sajtu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog osvanula je peticija u kojoj građani Ukrajine traže zabranu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom koju London planira da isporuči Kijevu. Međutim, po oceni ruskih eksperata, male su šanse da peticija dozove pameti ukrajinsko rukovodstvo koje ne brinu mnogo interesi sopstvenog naroda.
U tekstu peticije navodi se da je upotreba municije sa osiromašenim uranijumom „neprihvatljiva i nemoralna“, te da je „zločin protiv čovečanstva i planete“.

„Zahtevam da se ova peticija pozitivno razmotri i da se preduzmu bezbednosne mere za isključenje upotrebe takve municije od strane Oružanih snaga Ukrajine do trenutka definitivnog razmatranja peticije“, navedeno je u tekstu.

Pored toga, ističe se da upotreba ove municije može dovesti ne samo do zagađenja životne sredine i poljoprivrednog zemljišta, nego i do promene ljudskog genoma. Upozorava se i da se čestice osiromašenog uranijuma mogu nekontrolisano širiti – kroz podzemne vode, mikročestice prašine.
Peticiju je do utorka u 17 sati potpisalo 280 ljudi. Međutim, da bi je ukrajinski predsednik razmotrio potrebno je prikupiti 25.000 glasova.
Ruski eksperti smatraju da čak i da peticiju podrži više od 25 hiljada ljudi, ukrajinski predsednik je svakako neće ozbiljno razmotriti – ili će je ignorisati, ili odbaciti. Osim što ga nije briga za ukrajinski narod, ističu stručnjaci, lider Ukrajine ne donosi samostalno odluke – sve se pitaju Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Nastradaće sami stanovnici Ukrajine

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Vladimir Šapovalov, narod u Ukrajini je postao zabrinut zbog moguće isporuke Kijevu municije sa osiromašenim uranijumom od strane Londona. Ukrajinci su svesni koliko je opasna ova municija. I zbog toga se, prema rečima stručnjaka, peticija i pojavila na sajtu ukrajinskog predsednika.
„Imamo kao primer Jugoslaviju. Tamo je upotrebljena municija sa osiromašenim uranijumom. Ovo je bilo jedno tragično iskustvo za narod te zemlje. I zbog toga, smatram da razumni ljudi u Ukrajini koji još uvek nisu u potpunosti izgubili razum od nacističke propagande i manipulacije sopstvenog predsednika, shvataju da će ovo oružje biti zaista upotrebljeno ako ga London isporuči Kijevu“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima stručnjaka, ukrajinski narod shvata da će prilikom upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom nastradati sami stanovnici Ukrajine.
„Oni znaju da ovo oružje ne deluje ni po određenom narodu, ni po određenoj boji pasoša. Delovaće isključivo na onoj teritoriji na kojoj se upotrebilo. I to sa svim mogućim tragičnim posledicama. Međutim, Ukrajinci znaju šta je radioaktivna kontaminacija jer su preživeli Černobiljsku katastrofu. I mislim da je ova peticija dokaz zabrinutosti naroda“, konstatuje naš sagovornik, dodajući da ovaj ludi predlog Londona zaista može dovesti tragedije.
Sa ovom ocenom slaže se i Konstantin Blohin, vojni ekspert i vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka. Prema njegovom mišljenju, civilno stanovništvo Ukrajine je svesno da će uskoro doći red ili na njih ili na njihove bliske ljude da nastradaju zbog želje Zelenskog da pobedi Rusiju u ovom sukobu.
„Postoji primer Jugoslavije, odnosno Srbije gde je upotrebljena municija sa osiromašenim uranijumom. Tamo još uvek postoje problemi zbog efekta radijacije. I mislim da se ukrajinski narod brine za sebe i svoje voljene“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Zelenski se neće dozvati pameti

Međutim, prema rečima Blohina, ova peticija koja zaista pokazuje zabrinutost ukrajinskog naroda ipak neće dozvati pameti ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.
„Ukrajina ima zaista malo municije i artiljerijskih granata. Odnosno, nema skoro uopšte naoružanja. I zbog toga će Zelenski uzeti ovu municiju sa osiromašenim uranijumom. Tim pre, ovo oružje sa Zapada je takoreći simbol da Amerikanci pomažu ukrajinskoj državi u borbi protiv Rusije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
S druge strane, Šapovalov kaže da ukrajiski predsednik ne donosi samostalno odluke. Za sve se, prema rečima stručnjaka, pitaju isključivo Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.
„Od Zelenskog praktično ništa ne zavisi. Ako je Zapad odlučio da iskoristi Ukrajinu kao poligon za testiranje određenih vojnih tehnologija, onda će tako i biti. Uopšte, administracija u ovoj zemlji je okupirana. Tamo niko nema politički subjektivitet. Oni samo koriste ukrajinsku državu u borbi protiv Rusije. I njih je apsolutno briga za ukrajinski narod“, naglašava Šapovalov.
Da Zelenskog nije briga za narod Ukrajine, slaže se i Blohin. Međutim, prema njegovom mišljenju, Zelenskom i njegovoj porodici ne preti nikakva opasnost. Ako čak i dođe do upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom na teritoriji Ukrajine, ne isključuje se mogućnost da ukrajinski lider neće pobeći na Zapad.
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
SVET
Osiromašeni uranijum će kontaminirati Evropu ako ga Kijev upotrebi: Upozorenje britanskog naučnika
Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
SRBIJA
Danica Grujičić: Nad Srbima su vršili eksperimente! Ukrajinci, ne dozvolite osiromašeni uranijum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala