- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Osiromašeni uranijum će kontaminirati Evropu ako ga Kijev upotrebi: Upozorenje britanskog naučnika

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Municija sa osiromašenim uranijumom
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Korišćenje municije sa uranijumom može da izazove nepovratnu štetu po zdravlje vojnika i civila Ukrajine, ali i šire, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a dr Kris Bazbi, sekretar Evropskog komiteta za rizik od radijacije, kaže da su ti strahovi potpuno opravdani.
Ruski predsednik Vladimir Putin tačno je identifikovao municiju sa osiromašenim uranijumom kao oružje masovnog uništenja koje ima neselektivni efekat, kaže za Sputnjik dr Kris Bazbi, fizički hemičar, koji je radio za uranijumski komitet britanske vlade i bio sekretar Evropskog komiteta za rizik od radijacije.

Osiromašeni uranijum će kontaminirati Evropu

„Britanci i Amerikanci nastavljaju da se drže svoje sulude teorije da su radioaktivne supstance, koje se vezuju za DNK, u suštini bezopasne i da nemaju genetske ili neselektivne efekte na populaciju. Samo mogu da kažem da je to pogrešno. Takve supstance će kontaminirati Evropu i izazvati u Nemačkoj, Luksemburgu, Francuskoj, Švedskoj i drugim državama ono što su izazvale, na primer, u Iraku“, kaže Bazbi.
Anabel Goldi, britanska ministarka odbrane, saopštila je 21. marta da će ta zemlja poslati Kijevu tenkove „Čelendžer 2“, kao i municiju, uključujući i onu za protivoklopnu borbu koja sadrži osiromašeni uranijum. Međutim, ona nije pomenula da osiromašeni uranijum izaziva nepovratnu štetu po zdravlje, što je primećeno u Srbiji ili Iraku, koje je NATO bombardovao osiromašenim uranijumom, ali i među vojnicima NATO.
Dr Kris Bazbi bavio se brojnim naučnim radovima o radijaciji, a između ostalog, proučavao je i stanje u Faludži u Iraku, gde je 2004. američka vojska koristila puno municije sa osiromašenim uranijumom.

Slučaj Faludža

On kaže da je to istraživanje započeto jer se pojavljivao veliki broj slučajeva raka i defekata pri rođenju, ali nije bilo moguće doći do zvaničnih podataka. Bazbi kaže da je njegov tim radio istraživanje u Faludži, ispitujući ljude koji tamo žive.
Potom su podatke o broju obolelih od raka uporedili sa sličnim podacima u Egiptu i Jordanu. Otkrili su da je stopa raka u Faludži ekstremno velika, veća nego u Hirošimi na koju su SAD bacile nuklearnu bombu 1945.
„Prethodno sam proučavao zdravstvene efekte bombardovanja u Hirošimi, koji su dobro dokumentovani. A otkrili smo da je stopa raka u Faludži veća nego u Hirošimi. Posebno su se izdvajali podaci o učestalosti raka za koje se zna da ga izaziva radijacija, kao što su leukemija, posebno kod dece, ili limfom. Takođe, otkrili smo visok stepen smrtnosti dece u prvoj godini života, a uzrok su bili deformacije pri rođenju. Takođe smo otkrili i poremećaje u odnosu polova pri rođenju, što je takođe znak genetske oštećenosti zbog izlaganja radijaciji“, kaže Bazbi.
Neki od tih defekata bili su bebe rođene bez ekstremiteta ili sa suvišnim ekstremitetima, rođene sa samo jednim okom, bez genitalija, povećan broj beba rođenih sa oštećenjem mozga ili tumorima...
On i njegov tim saradnika došli su do zaključka da je uzrok tome osiromašeni uranijum. Dok je radio u komitetu za osiromašeni uranijum britanskog ministarstva odbrane, Bazbi se sretao i sa velikim brojem prijava zdravstvenih problema britanskih vojnika koji su učestvovali u Zalivskom ratu.
Druga bitka u Faludži - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Druga bitka u Faludži
On je ta saznanja predao i američkom Kongresnom komitetu koji se bavio osiromašenim uranijumom.
„Negde od 1999. postao sam više zainteresovan kako je moguće da uranijum, koji nije previše radioaktivna supstanca, može da izaziva sindrom Zalivskog rata ili efekte kongenitalnih malformacija koji su se polako pojavljivali kod britanskih i američkih vojnika“, kaže Bazbi.

Dokazana opasnost od osiromašenog uranijuma, Britanija i SAD negiraju

Bazbi kaže da su britanske i američke vlasti, i tada, ali i danas, negirale da je uzrok tome osiromašeni uranijum.
„Sigurno se nije radilo o nesrećnoj koincidenciji, jer sa sigurnošću možemo reći, sa aspekta medicine, da je verovatnoća da će se nešto tako desiti slučajno skoro nemoguća. I statistički je nemoguće da se tako nešto desi, ukoliko ne postoji neki uzrok. Samo je pitanje šta je taj uzrok. Amerikanci nisu hteli da priznaju da je to osiromašeni uranijum“, kaže Bazbi.
Potom je njegov tim analizirao uzorke kose ljudi iz Faludže posebnom tehnikom koja može da meri koncentraciju pojedinih elemenata u njima na atomskom nivou.
„Analizirali smo tragove 52 elementa u kosi 20 majki dece koja su rođena sa defektima pri rođenju. Otkrili smo da je uranijum bio prisutan u neuobičajeno visokoj koncentraciji“, kaže Bazbi.
On dodaje da je uranijum bio jedini element otkriven koji je nađen u uzorcima kose, a da je mogao da izazove kongenitalne malformacije.
Zbog toga su analize nastavljene, pa su naučnici na osnovu uzoraka napravili hronološku mapu koncentracije uranijuma. Ispostavilo se da je ona bila viša što je manje vremena prošlo od bitke u Faludži.
„Dakle, imali smo dokaz, manje ili više, da je uranijum izazivač defekata pri rođenju, genetskih oštećenja i visokog nivoa raka“, kaže Bazbi.

Zbog čega je opasan

Osiromašeni uranijum je nusproizvod procesa obogaćivanja uranijuma, ali i u oslabljenoj formi je veoma radioaktivan, kaže naučnik. Ali to nije sve:
„Najvažnija njegova karakteristika, koja se odavno zna, je da se vezuje za DNK i tako je DNK zapravo na meti efekata radijacije. To je poznata naučna činjenica još od pedesetih godina 20. veka. Dakle, ako je uranijum radioaktivan i napada hromozome, jasno je da je opasniji nego neka neutralna supstanca“, kaže Bazbi.
Drugi rizik u vezi sa upotrebom osiromašenog uranijuma je, podvlači naučni, to što je on neka vrsta „pojačala“ za normalnu radijaciju, jer ima veoma visok atomski broj.
„Živimo u okruženju gde smo izloženi gama zracima i oni imaju svoje efekte. Ali ukoliko uranijum dospe u čoveka, kada ga pogodi gama zrak, on emituje elektrone, što je poznato kao fotoelektrični efekat. Sve studije rađene na ljudima koji su bili izloženi uranijumu pokazuju masovno oštećenje hromozoma, što dovodi do genetskih efekata – kancera, oštećenja pri rođenju i slično. Zato je uranijum tako opasan“, objašnjava Bazbi.
Razlog zašto osiromašeni uranijum tako lako dospeva u telo i širi se u životnom okruženju je to što kada takva municija eksplodira, uranijum sagoreva na veoma visokim temperaturama, proizvodeći čestice tako male da se u suštini ponašaju kao gas, kaže Bazbi.

Uranijum iz Iraka stigao do Britanije

„Ti delići se ne ponašaju kao čestice metala, već kao gas i potpuno su nestabilne, nekontrolisano se šire i zagađuju i na velikoj udaljenosti. Tako smo 2003. u Velikoj Britaniji otkrili prisustvo uranijuma koji je stigao iz Iraka“, kaže naučnik.
On ističe da je britanska odluka da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu zapravo „zlokobna poruka“ ostatku Evrope da će biti izloženi vihoru radioaktivne kontaminacije pošto kijevski režim počnu da koriste to oružje.
Druga bitka u Faludži - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Druga bitka u Faludži
Bazbi navodi da ni britanska ni američka vlada nisu uvažile naučne nalaze istraživanja u Faludži. Kako kaže, dok je bio u komitetu britanske vlade za radijaciju, svedočio je primerima da je vlada negirala da se kod vojnika koji su učestvovali u Zalivskom ratu razvio rak zbog osiromašenog uranijuma, iako su naučni dokazi govorili u prilog tome.
Umesto da razmotre mogućnost da se municija sa osiromašenim uranijumom tretira kao oružje masovnog uništenja, što u suštini i jeste, američka i britanska vojska ga vide kao „čudesno oružju“ u borbi protiv oklopnih vozila, a nije iz briga za civile koji zbog toga umiru kao „kolateralna šteta“, dodaje naučnik.
Zašto je baš u trenutku posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi stigla vest da će Ukrajini biti poslate granate sa osiromašenim uranijumom, saznajte u emisiji „Moj pogled“ glavne urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić
Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
SRBIJA
Danica Grujičić: Nad Srbima su vršili eksperimente! Ukrajinci, ne dozvolite osiromašeni uranijum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala