- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od „najvećeg razočaranja“ do prosipanja Novakove magije

© AP Photo / Mark J. TerrillJanik Siner i Karlos Alkaras
Janik Siner i Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Dramu smo želeli i nju su nam pružili Janik Siner i Karlos Alkaras u polufinalu Majamija u kom je Italijan uspeo da se osveti Špancu za poraz u Indijan Velsu. Publike je bilo kao da su na terenu Novak Đoković i Rafael Nadal ili Rodžer Federer, a tenis koji su dva mlada igrača pokazali dokaz je da koračaju stazama koje je utabala „velika trojka“.
Krajem prošle godine francuski L' Ekip objavio je tekst u kojem je Janika Sinera predstavio kao najveće razočarenje godine. Navijači italijanskog tenisera sa pravom su mogli lako da se naljute,a Janik da se uvredi jer je zaista bio daleko od razočarenja.
Istina kraj godine bio je loš za Italijana, međutim mečevi koji je odigrao ranije te sezone pokazali su koliki je Siner majstor tenisa pred kojim je izuzetno svetla budućnost.

Potcenjen

Novak Đoković mogao je na svojoj koži da oseti koliko je Janik težak rival jer ga je Italijan mučio u četvrtfinalu Vimbldona kada je srpski as uspeo da slami posle drame u pet setova. Meč godine Siner je odigrao upravo protiv Karlosa Alkarasa u četvrtfinalu US Opena kada je takođe izgubio u pet setova, međutim nekako se zapostavlja činjenica da je ranije te godine dobio Španca za titulu u Umagu.
Kada se sve to sabere Janik nikako nije razočarenje, a Italijan je sačekao i bio strpljiv kako bi i sam dokazao tu činjenicu. Izgubio je glatko od Alkarasa u polufinalu Indijan Velsa, a onda je sačekao talentovanog Španca u Majamiju.

Novakova magija za čudo u Indijan Velsu

Kao furija u svom stilu Alkaras je igrao tokom Mastersa u Majamiju i redom rešetao protivnike, dok je sa druge strane sjajno igrao i Siner i već je od starta bilo jasno da će se projektovano polufinale obistiniti.
Na veliko iznenađenje Siner je bolje i spretnije otvorio meč, poveo je sa 4:1, a potom je u šestom gemu odigrao poen o kom će se pričati možda i tokom cele sezone. U poenu su Italijan i Španac razmenili 25 udaraca, a onda je Siner završio na identičan način kao što je to Novak Đoković učinio protiv Stana Vavrinke na Australijan openu.
Alkaras se branio do iznemoglosti na vanserijski način, nekad bi se zapitali da li je ljudski kako taj mladić može da se odbrani, međutim na kraju je presudila kratka, ubitačna bekhend dijagonala. Nekada je Australija bila na nogama, a sada je Amerika videla Novakovo čudo u italijanskoj režiji.
Međutim, Alkarasa protivnici nikada ne smeju da otpišu. Preokrenuo je i dobio prvi set, a imao je i gotovo ceo meč u svojim rukama kada je u drugom setu pri rezultatu 4:3 stigao do brejk lopte.
Igralo se tačno dva sata, Karlos je poslao lopticu u aut i time inicijativu prebacio na Janikovu stranu. Tada je počeo italijanski ples. Siner je preokrenuo i uspeo da upiše treću pobedu u karijeri protiv surovog i dve godine mlađeg Španca.
Kada su se pozdravljali na mreži Alkaras je otkrio Sineru da će navijati za njega u finalu.
„Idi po to čoveče, navijaću za tebe“, rekao je Karlos bez trunke zavisti, sujete, a sa velikim poštovanjem i ljubavlju, čime je još jednom pokazao koliki je šampion van terena.

Nekada Federer i Nadal, danas Siner i Alkaras

Mladi Karlos već je pred polufinale u Indijan Velsu govorio o tome koliko poštuje Sinera i koliko pored rivalstva gaje veliko prijateljstvo van terena. Svoj rivalitet upoređuju sa onim kakvi su imali Federer i Nadal, dok je mladi Holger Rune jednom prilikom izjavio da su upravo Alkaras, Siner i on buduća „velika trojka“.
„Moje rivalstvo sa Janikom Sinerom će biti zaista veoma lepo. Naši mečevi su vredni gledanja, a mi smo dobri prijatelji kao što su Rafa i Federer“, rekao je nedavno Alkaras, a slično potvrdio posle poraza u Majamiju.
„Osećam nešto drugačije u publici kada igram protiv Janika. Mislim da širom sveta ljudi gledaju naše mečeve jer je tenis divan za oko. Osetio sam energiju, teško je opisati rečima“, rekao je mladi Španac posle poraza.
Siner je shvatio koje greške je pravio u Indijan Velsu, ali je svestan da to što je u Majamiju savladao Španca nije garancija za naredni meč u kom očekuju da će Alkaras otkriti neko novo oružje.
„Promenio sam neke stvari u odnosu na Indijan Vels i to je radilo, zbog čega sam zadovoljan. Neću da kažem šta je promena, ali mislim da je on primetio i da ćemo sledeći put od njega videti nešto drugačije“, rekao je Italijan.
Sigurno je da je Janik imao svoje tajne, ali ono u čemu se videla promena jeste to što je mnogo bolje koristio ne tako sjajan Alkarasov servis koji ostavlja prostor za napad.
Janik je ovom izjavom nagovestio da će ovo rivalstvo nastaviti da se razvija, a kako iz meča u meč jedan drugog budu sve više upoznavali, mi ćemo dobijati sve kvalitetnije mečeve.
Kao što je Federer pomogao Nadalu, a Nadal Novaku da se razvijaju i postaju sve bolji, nema sumnje da će tako Italijan i Španac jedan drugog primorati na napredak.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Marta Kostjuk - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SPORT
Otkriveni neverovatni detalji hajke na Ruse
Novak Đoković i Filip Krajinović tokom meča protiv Hrvatske u Dejvis kupu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SPORT
Španac se uplašio susreta sa Srbima: „Bolje je kad nema Novaka“
Novak Đoković u Monte Karlu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SPORT
Novak došao po krunu koju čeka osam godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala