- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanski list: Rusija postigla uspeh – sve manje zemalja sledi politiku Zapada po ukrajinskom pitanju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Rusko rukovodstvo je uradilo ozbiljan diplomatski posao kako bi se značajno smanjio broj igrača na međunarodnoj areni koji slede politiku Zapada po ukrajinskom pitanju, piše britanski list „Ekspres“.
„Prošlo je više od godinu dana od kako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i mišljenja različitih zemalja u vezi akcija Rusije sve više se razilaze. Dok stari saveznici Moskve i dalje ostaju lojalni Rusiji, sve više država postepeno se udaljava od oštre pozicije NATO-a“, navodi se u članku.
Autor konstatuje da je Rusija uspela da postigne značajan diplomatski napredak, te se broj zemalja koje osuđuju njene akcije postepeno smanjuje. Pored podrške koju Moskva uživa od zemalja kao što su Belorusija, Severna Koreja i Sirija, kolumnista ocenjuje da Kina „postaje sve otvorenija u svojoj podršci Rusiji o čemu svedoči i prošlonedeljna poseta predsednika Kine Si Đinpinga Moskvi, dok neutralnost Indije takođe postaje sve upitnija“.
Pored pomenutih krupnih igrača, menjaju se stavovi prema ruskoj specijalnoj operaciji i među „nesvrstanim“ i neutralnim zemljama, navodi list.
„Rezultati analize koju je sprovela naučno-analitička kompanija 'Ekonomik intelidžens junit' pokazali su da se godinu dana nakon početka SVO broj zemalja koje aktivno osuđuju akcije Rusije smanjio sa 131 ma 122. To znači da u ovom momentu u zemljama antiruskog bloka, na čelu sa SAD i EU, živi svega 36,2 odsto svetske populacije, dok u 'neutralnim' zemljama živi 30,7 odsto svetske populacije“, navodi se u članku.
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Herš: Ruska specijalna operacija nije bez osnova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala