- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Herš: Ruska specijalna operacija nije bez osnova

© AP Photo / Paul SakumaŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Američki novinar Simur Herš, koji je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“, izjavio je da specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini ne smatra neosnovanom.
Prema njegovim rečima, postojali su određeni faktori koji su doveli do toga da ruski predsednik Vladimir Putin donese takvu odluku.

„Konkretno, prema njegovom mišljenju, to je bilo određeno opravdanje. Specijalna operacija se dogodila sa određenim opravdanjem. Širenje NATO, razmišljanje o tome da će Ukrajina postati deo NATO, to je izazvalo uznemirenje“, rekao je Herš u intervjuu za portal consortiumnews.com.

On dodaje da je Amerika postavila rakete na granici s Kinom i naziva ih odbrambenim, ali one vrlo lako mogu da postanu rakete koje mogu da unište Moksvu za 7-8 minuta.
„Tako da smo i mi pokazali dosta agresije“, rekao je Herš i dodao da smatra da su najagresivnija zemlja sada u svetu - SAD.

Bela kuća prisiljava ljude da ćute

Herš kaže i da Bela kuća ne priznaje umešanost u eksplozije „Severnog toka“ i prisiljavaće ljude da ćute.
Na pitanje da li se nada da bi Kongres mogao da razmotri njegovo istraživanje, odgovorio je odrično.

„Poslednje što bi uradila Bela kuća... Oni nikada neće reći: ’Predajemo se’ . Oni to nikada neće uraditi jer ne mogu. Tako da će oni nastaviti da rade isto i vršiće pritisak na ljude da ne pričaju... Ali, to nije ni važno“, rekao je novinar i dodaje da u okviru profesionalne zajednice poznato da su SAD krive.

U poslu sa gasovodima postoji čitava zajednica, oni znaju šta se dogodilo ali neće o tome govoriti jer žele da i dalje dobijaju ugovore, rekao je Herš.
On je dodao i da bi mogao da napiše više o mehanizmu pripreme Vašingtona za diverziju.
Pripreme su se odvijale u tajnosti. Kako navodi, Norvežani su rekli američkim roniocima gde treba da postave eksploziv, između Švedske i Danske. Vlasti te dve zemlje imaju pravo da objasne šta su znale a šta nisu, dodaje Herš.
Kako je dodao, ljudi koji su bili uključeni u sve to nisu mogli da veruju šta je Bajden uradio.

Nuland, Blinken i Salivan mrze Putina

Prema mišljenju novinara, SAD su svojim neprijateljskim aktivnostima samo dovele do toga da se ruski narod čvršće okupi oko predsednika Vladimira Putina.
„Dali smo Putinu povod koji je još jače okupio narod oko njega. I to je bilo baš glupo“, rekao je Herš, napominjući da ne podržava početak borbenih dejstava u Ukrajini.
„Ali, šta smo mi uradili tim ponašanjem, koje sam opisao – dali smo mu povod zbog kojeg ga narod podržava. Ta ekipa sa svojim formulacijama, ta vlada, Blinken, Salivan, Nuland – oni su vrlo ratoborni“, rekao je Herš i dodao da su oni daleko neprijateljski nastrojeni nego predsednik Bajden.
Ta trojka je, smatra Herš, vršila jak pritisak na Bajdena.
„To troje: Nuland, Blinken i Salivan, mislim da su mnogo pritiskali Bajdena. Oni odavno gaje neverovatnu mržnju prema Putinu. To je skoro lično, mislim“ , rekao je Herš.
Podsetimo, Američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine na dva ruska gasovoda - „Severnom toku“ i „Severnom toku 2“. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da se radi o diverziji. Rusko Tužilaštvo i predsednik Rusije Vladimir Putin okarakterisali su eksplozije kao terorističke napade.
Herš je dobitnik Pulicerove nagrade za istraživanje o masovnom ubistvu civila tokom rata u Vijetnamu koje su izvršili američki vojnici.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SVET
Herš: Ameriku čekaju kolosalne posledice zbog eksplozija na gasovodima "Severni tok"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala