Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: I sada mislim da je odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ispravna

© NEBOJŠA RAUSAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Kraljevu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zato što mora da poštuje svoje tradicionalne prijatelje i da vodi računa o svojim interesima, ne pravdajući se nikome.
„Ja mislim da je ta odluka bila ispravna i doneo sam je vodeći računa o interesima Srbije. Oni misle da se ja pravdam nekome na Zapadu. Predsednik slobodne i nezavisne zemlje ne pravda se nikome i ja sam taj koji je pisao zaključke Saveta za bezbednost. Ja sam taj koji je rekao: poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nećemo da uvodimo sankcije, znamo kako je bilo kada su nama uvodili sankcije, kako je bilo 1999. godine“, rekao je Vučić dodajući da će da pokrene pokret sa ljudima koji znaju šta je slobodna i nezavisne zamlja.
On je rekao da Srbija mora da ostane na evropskom putu i da sačuva tradicionane prijatelje.
„Moramo da ostanemo na evropskom putu, ali Srbija mora da sačuva svoje tradicionalne prijatelje i ne okreće im leđa kada im je teško. Pred nama je mnogo toga neizvesnog, ali šta god bude bilo, znajte da ćemo znati da čuvamo svoju zemlju, drugih interesa nemamo. Vi ste moja snaga i mi samo zajedno možemo da nešto uradimo, jer ja sam bez vas ništa“, poručio je Vučić u Kraljevu

Usložnjavaju se i odnosi među silama

Vučić je rekao da se ratu u Ukrajini ne vidi kraj kao i da se stvari u odnosima između velikih sila usložnjavaju.

„Situacija je komplikovana i složena i postaje sve teža iz dana u dan. Ratu u Ukrajini se ne vidi kraj, dodatno se usložnjavaju stvari i u odnosima velikih sila - Kine i SAD, Kine i Evrope i velikih zapadnih sila i Rusije i to na sve direktniji način, a ne samo preko Ukrajine", rekao je predsednik Srbije.

Naravno, dodao je, Srbija kao mala zemlja mora da pronađe svoje mesto pod suncem.
„Da opstanemo i ostanemo svoj na svome i da probamo da sačuvamo svoju nezavisnost i samostalnost u odlučivanju“, istakao je on.
Istakao je da je pred nama je mnogo toga neizvesnog i pitanje je kako će se stvari u svetu odvijati, ali je obećao da će „ ćemo uvek znati da čuvamo svoju zemlju i da ćemo dati sve od sebe, boreći se za vaše interese“.

Krivi smo zbog bržeg ekonomskiog rasta i bolji od drugih

U ovom trenutku, kako je rekao, naša zemlja u regionu najbrže napreduje i to svi vide „i ovi okolo što im se ne sviđa ali i ovi drugima.“
"Ćutim na svaku uvredu koja je došla iz Crne Gore pa i od tog Đukanovića kome ću da odgovorim u ponedeljak, a do tada neću da se mešam. Zamislite da sam ja rekao isto što su rekli Bećirović i Kurti. Ne postoji medij u Evropi koji o tome ne bi pisao i govorio. Normalno je da Srbija ne sme ništa da kaže. To rade decenijama jer Srbija uvek mora da bude neko ko će da bude slabiji, jer oni tada prave dizbalans. Sve vreme bi da Srbiju oštete, ne bi li svi drugi zajedno mogli da kontrolišu srpski rast. Ugrožavamo ih bržim ekonomskim rastom i za to smo krivi", dodao je on.
Kako kaže, nikada nije upotrebio sintagmu srpski svet, iako es, kako je rekao to moglo čuti u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
„Koga mi to ugrožavamo, bržim ekonomskim rastom, to smo uradili i za to smo krivi“, rekao je Vučić. Mi najavimo 22. aprila šta ćemo da pokažemo na Dan Vojske Srbije, a oni kažu sutradan: Vučić drži paradu na mestu gde su ubijene stotine Albanaca. Naravno da je to laž, ali ne možete to objasniti. Zato je važno da radimo i gradimo jer tiha voda breg roni. Bez jake vojske, Srbija bi bila šaka zobi koju bi pozobali, i časa ne bi časili da to ne urade. Naša vojska je mnogo snažnija nego što je bila“, rekao je Vučić.
Predsednik Vučić ranije danas posetio je Novi Pazar:
Vučić u Novom Pazaru - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
SRBIJA
Vučić: Velika nervoza u svetu, predstoji jedno od najtežih proleća u vojnom smislu /video, foto/
Bivši američki predsednik Donald Tramp polazi na saslušanje u kancelariji državnog tužioca - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
SRBIJA
Vučić o optužnici protiv Trampa: Doprineće dodatnim turbulencijama u Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala