- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vernici se okupljaju oko Kijevske lavre, stigla komisija za prijem objekta, prisutna policija /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKijevo-Pečerska lavra u Kijevu.
Kijevo-Pečerska lavra u Kijevu. - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Vernici se i danas okupljaju oko Kijevsko-pečerske lavre gde je stigla komisija za prijem objekta, piše ukrajinsko izdanje „Strana“.
„U Kijevsko-pečerskoj lavri se okupljaju vernici Ukrajinske pravoslavne crkve. Pored Krestovozdviženskog hrama, gde je u 6:30 počelo prvo bogosluženje, već se nalazi nekoliko stotina vernika“, piše list.
Prema informaciji izdanja, u 10 sati vernici planiraju da dođu do glavnog ulaza u manastir, gde će sačekati članove komisije spomenika „Kijevsko-pečerske lavre“ i neće im dozvoliti pristup objektima.
Trenutno se oko 15 naoružanih pripadnika policije nalazi ispred Kjevsko-pečerske lavre.
U kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi su saopštili da su juče članovi komisije na prijemu imovine Kijevsko-pečerske lavre napustili teritoriju manastira i nisu ni započeli proceduru. Prema informacijama crkve, članovi komisije planiraju da obnove postupak tokom današnjeg dana.
Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.
Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.
Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je juče. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.
Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostran raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
RUSIJA
Ukrajinski zvaničnik: Nećemo primenjivati silu prema monasima Kijevsko-pečerske lavre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala