- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski zvaničnik: Nećemo primenjivati silu prema monasima Kijevsko-pečerske lavre

© Wikipedia / i.Parfeniy - ParfeniyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Aleksej Danilov insistira na iseljenju monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre, ali tvrdi da neće primeniti silu prilikom „čišćenja nacionalnog spomenika od ljudi“.

„Više puta sam govorio da mi to nećemo raditi. Fizički ih nećemo vući za brade, to nije naša taktika. Odluka države će biti ispunjena mirno, nacionalni spomenik će u potpunosti biti u rukama zemlje. Sve će biti ostvareno po zakonu, Lavra će biti očišćena od ljudi koji se tamo sada nalaze“, rekao je on ukrajinskim medijima.

Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.
Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko je ranije izjavio da monasi mogu da ostanu u lavri, ali da je uslov da pređu u rakolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.
Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.
Pogled na Trapezni hram - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
RUSIJA
Zaharova: To što se dešava oko Kijevsko-pečerske lavre je zločin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala