- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping poručio Evropi: Odbranite stratešku nezavisnost ako želite zdrave odnose sa Kinom

© AP Photo / Andy WongKineski predsednik Si Đinping na obeležavanju 110. godišnjice Sinhajske revolucije u Pekingu
Kineski predsednik Si Đinping na obeležavanju 110. godišnjice Sinhajske revolucije u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.
„Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost“, rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.
On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rešavanje međunarodnih sporova.
Naveo i je i da obe strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rešavaju globalne probleme.
Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Đinping se obratio celoj Aziji: Usprotivite se hegemoniji

Predsednik Kine se obratio i svim azijskim zemljama rekavši da su one dužne da se usprotive hegemoniji i politici zastrašivanja i da ne dozvole da određene zemlje pokušaju da oduzmu narodu Azije pravo na bolji život.
On je to, naime, rekao na sastanku sa premijerom Singapura Li Sin Lungom dodavši da je, u svetlu svih ozbiljnih promena na geopolitičkoj sceni, potrebno očuvati pozitivan tred razvoja azijskog regiona i regionalnog mira sa akcentom na ekonomsku globalizaciju i integraciju.
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SVET
Si Đinping: Protivimo se svim oblicima hegemonije i političke sile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala