- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping: Protivimo se svim oblicima hegemonije i političke sile

© Foto : Yao DaweiKineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Pokušaji da se isprovocira raskol i podstiče sukob pod okriljem demokratije prete svetu katastrofom, izjavio je predsednik Kine Si Đinping tokom Dijaloga na visokom nivou između Komunističke partije Kine i svetskih političkih partija.
„Mi se zalažemo da se razlike prevaziđu dijalogom i da se svi sporovi reše saradnjom, snažno se protivimo svim oblicima hegemonije i politike sile“, rekao je on.
Kineski predsednik je ukazao da Kina stremi ka modelu bezbednosti koji je zasnovan na poštenju, pravičnosti i zajedničkoj koristi.
Podvukao je da je praksa podsticanja sukoba u ime demokratije u suprotnosti sa njenim duhom i sama po sebi predstavlja kršenje demokratije. Istakao je da takve akcije samo štete i da neće biti podržane.
Si Đinping je dodao da će modernizovana Kina samo učiniti moćnijim one snage koje se zalažu za međunarodnu pravdu i istakao da bez obzira na nivo razvoja koji će Kina dostići, ona nikada neće težiti hegemoniji i spoljnoj ekspanziji.
Ranije je 13. marta ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao da su bilateralni odnosi Rusije i Kine potpora globalnoj stabilnosti u svetu.
Kineski predsednik Si Điping - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SVET
Si Đinping: Kina mora da se suprotstavi mešanju spoljnih sila po pitanju Tajvana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala