- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Zašto su nilski konji Pabla Eskobara boljka Kolumbije i koliko će koštati njihovo preseljenje

CC0 / Pixabay / Nilski konji
Nilski konji - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Preseljenje 70 nilskih konja, koji su pripadali preminulom narkobosu Pablu Eskobaru, u prekomorska staništa koštaće državu Kolumbiju 3,5 miliona dolara.
Nilski konji, koji su teritorijalni i teški tri tone, potiču od četiri nilska konja koja je osamdesetih godina prošlog veka ilegalno iz Afrike uvezao narkobos Pablo Eskobar. Nakon njegove smrti 1993. godine, životinje su počele slobodno da se kreću po močvarnom području.
Službe za zaštitu prirode nisu mogle da obuzdaju broj nilskih konja kojima je sliv reke Magdalene postao stanište. Njihovo preseljenje planirano je za naredni mesec i to u utočište Ostok u severnom Meksiku - 10 jedinki, a u utočište u Indiji 60.
„Cela operacija trebalo bi da košta oko 3,5 miliona dolara“, rekao je Ernesto Zazueta, vlasnik meksičkog utočišta Ostok.
Zazueta i guverner kolumbijske regije koja je dom nilskih konja kažu da planiraju da namame životinje mamcem u boksove. U boksovima će nilski konji biti zatvoreni pre nego što ih stave u posebne sanduke za transport životinja, piše „Gardijan“.

Ozbiljan ekološki problem

Kolumbija godinama ima problem sa Eskobarovim nilskim konjima. Iako je sprovedena sterilizacija očigledno da nije uspela jer su se oni razmnožavali brže nego što su ih lokalni veterinari mogli pronaći, uhvatiti i kastrirati.
Od prva četiri nilska konja sa Eskobarovog imanja rodilo se potomstvo od 130 i to je najveća populacija nilskih konja izvan Afrike. Njihova populacija će eksponencijalno rasti jer u Kolumbiji nemaju prirodnih neprijatelja iz životinjskog sveta. Jedno istraživanje je procenilo da će do 2034. u Kolumbiji biti čak 1.400 nilskih konja.
Studije su upozorile da nilski konji oštećuju ekosistem u Magdaleni – reci s najvećom bioraznolikošću na svetu. Svaki nilski konj pojede oko 40 kilograma trave noću, što znači da njihov izmet truje vodu, ubija ribu i ugrožava bogatu biološku raznolikost reke. Uzgred, sve su češći susreti nilskih konja sa lokalnim stanovništvom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala