- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U Kijevsko-pečerskoj lavri ─ signal za uzbunu; Komisija za primopredaju imovine napustila manastir

© AP Photo / Efrem LukatskyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
U Kijevsko-pečerskoj lavri čuje se „nabat“ – zvono za uzbunu za okupljanje naroda, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC). Članovi komisije za prijem i predaju imovine objekata koje koristi Kijevsko-pečerska lavra, a koji su ranije stigli teritoriju manastira, otišli su ne počevši sa radom, prenosi ukrajinski portal „Strana“.
Na Telegramu lavre ranije je saopšteno da se oglasio „signal za uzbunu pored crkve Rođenja Bogorodice. Molimo sve da se mole“.
Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) izjavio je da vernici koji blokiraju rad komisije brane svoja prava.
„Ni u kom slučaju nikakva komisija ne može da radi. Oni za to nemaju dozvolu i pravo da to rade. Sada je ratno stanje tokom kojeg je nemoguće raskidati sporazum. Tek četiri meseca nakon kraja rata mogu da počnu da komuniciraju sa nama. Nemaju čak ni sudsku odluku. Mi branimo svoja prava“, istakao je mitropolit, prenosi portal „Strana.ua“.
U lavru su ranije stigli članovi komisije Nacionalnog istorijskog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“, kojima vernici ne dozvoljavaju da uđu na teritoriju lavre.
Komisija nije isključila mogućnost da će im biti potrebna pomoć policije ukoliko im se ne omogući pristup.
Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.
Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.
Vernici u dvorištu hrama Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
RUSIJA
U Kijevsko-pečerskoj lavri u toku služba, hram pun, vernici sprečavaju komisiju kompleksa da uđe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala