- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Kijevsko-pečerskoj lavri u toku služba, hram pun, vernici sprečavaju komisiju kompleksa da uđe

© AP Photo / Andrew KravchenkoVernici u dvorištu hrama Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Vernici u dvorištu hrama Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri odvija se kao i obično, hram je pun naroda, kapije su otvorene za prolaz hodočasnika i automobila, saopštilo je informativno-obrazovno odeljenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).
U saopštenju na Telegramu se dodaje da liturgiju služi mitropolit Onufrije, kao i da su pripadnici policije na rampama ispred manastira.
Takođe se navodi da su za parohijane otvorene i kripte.
Pred lavru su stigli članovi komisije nacionalnog kompleksa ali ih vernici ne puštaju da uđu, prenosi „Strana.ua“.
„Vernici ih blokiraju, oni su okružili članove komisije i ne dozvoljavaju im da uđu u objekte koje žele da provere“, navodi se u članku uz napomeni da se policija za sada nije mešala.
Advokat manastira, protojerej Nikita Čekman, u međuvremenu je saopštio da je Privredni sud Kijeva uzeo na razmatranje tužbu služitelja Kijevsko-pečerske lavre kanonske UPC.
U tužbi je ukazano na potrebu da se Nacionalnom istorijskom spomeniku za vreme suđenja zabrani preduzimanje bilo kakvih radnji koje imaju za cilj ometanje delovanja verske zajednice.
U četvrtak je počela sa radom komisija za prijem i predaju imovine objekata koje koristi lavra.
Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.
Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.
O ovoj temi bilo je reči u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala