- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Orkestar NATO protiv Rusije: Šta je suština novog „kvarteta“ na Balkanu

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Osnivanjem Zapadnobalkanske četvorke od predstavnika Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Prištine, ozvaničeno u sredu u Skoplju, stvoren je orkestar kojim će dirigovati NATO protiv Rusije, ocjenjuje za Sputnjik profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću Dušan Krcunović.
Na takozvanom Zapadnom Balkanu ništa novo —usklađivanje četiri zemlje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je kategorički uslov za njihove EU integracije, zapravo je, smatra Krcunović, „orvelovska formulacija čije je pravo značenje duboko uvlačenje u rat i sankcije protiv Rusije“.
„Da zvanična Crna Gora vodi računa o svom spoljnopolitičkom dostojanstvu, koje bi moralo biti utemeljeno na njenom istorijskom trajanju i kulturnoj tradiciji, ona ne bi ni bila dio ove ‘platforme’ sa Albanijom, Sjevernom Makedonijom i okupiranom srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom. Nazvati ovaj kolonijalizovani konglomerat kvartetom, to znači pod muzički pojam prikriti normalizaciju okupacije KiM, sa jedne, i surovu vojnopolitičku realnost da pod oružjem ćute i muze i zakoni, sa druge strane. Jer, ovim ‘kvartetom’ će dirigovati, uz pomoć štapa i šargarepe, glavni ‘skladatelj’ modernih svjetskih katastrofa — NATO, nego ko!“, poručuje profesor Krcunović za Sputnjik.
Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, reagovao je sinoć na osnivanje takozvane Zapadnobalkanske četvorke, koju čine Albanija, takozvano Kosovo, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, izjavivši: „Propalo se, ako može više od ovoga“.
„Lijepo li je videti Dritanovog savjetnika na samitu Velike Albanije. A u Open Balkan nećemo dok Srbija ne izađe. ‘Dostojni’ predaka sa Skadra i Mojkovca. P.S. Propalo se...ako može više od ovoga“, napisao je Knežević na svom nalogu na Tviteru.
Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani saopštio je juče da je u Skoplju osnovana Zapadnobalkanska četvorka.
Osmani je u objavi na Tviteru naveo da je platforma Zapadnobalkanske četvorka u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i sa „demokratskim vrednostima i principima“.
Skoplje - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
SRBIJA
Tri opasne stavke po Srbiju! Šta znači inicijativa dogovorena u Skoplju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala