- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Ne umemo da je kontrolišemo“: Tehnološki lideri za moratorijum na razvoj veštačke inteligencije

CC0 / Piksabej / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Grupa svetskih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije, među kojima je i Ilon Mask, pozvala je na šestomesečnu pauzu u razvoju sistema moćnijih od nedavno pokrenutog GPT-4, upozoravajući na moguće rizike po društvo i čovečanstvo.
U otvorenom pismu, objavljenom na sajtu „futureoflife“, oni traže moratorijum u istraživanjima dok se ne uspostavi sistem bezbednosti, uključujući i specijalna regulatorna tela za nadzor sistema veštačke inteligencije i tehnika koje će pomoći da se razlikuje realno od veštačkog, kao i institucije sposobne da upravljaju „dramatičnim ekonomskim i političkim poremećajima (posebno za demokratiju) koje će veštačka inteligencija izazvati”.
Naprednu veštačku inteligenciju treba pažljivo razvijati, ali umesto toga, „proteklih meseci smo videli da su laboratorije veštačke inteligencije u trci koja je van kontrole – kako žele da razviju i primene sve moćnije digitalne umove od kojih niko, čak ni njihovi kreatori, ne može da razume, predvidi ili pouzdano kontroliše“, navodi se u pismu.
Među potpisnicima otvorenog pisma su, pored Maska, i: suosnivač Epla Stive Voznijak, član laboratorije veštačke inteligencije Gugla Dip Majnd, šef kompanije Stability AI Emad Mostak, kao i stručnjaci za veštačku inteligenciju na američkim univerzitetima, inženjeri Majkrosofta...
Oni postavljaju pitanje da li treba da ostave mašinama da „preplave naše kanale informacija propagandom i lažima”, da li treba da automatizuju sva radna mesta, da razviju umove koji nisu ljudski, koji bi jednog dana mogli da budu brojniji, inteligentniji i da zamene ljude.
„Da li treba da rizikujemo gubitak kontrole nad našom civilizacijom”, pitaju se oni, navodeći da odluke o tome ne treba da donose lideri tehnoloških firmi.
Robot - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
ŽIVOT
Zastrašujući razgovor novinara i veštačke inteligencije posle kojeg je planeta zanemela
Veštačka inteligencija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Na pragu revolucije: Da li će veštačka inteligencija zameniti novinare?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala