- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ne može se izbrisati nekakvom odlukom – navijači će zauvek pamtiti fudbalsku magiju ruskih majstora

© AFP 2023 / ANDREW YATESAndrej Aršavin, Arsenal
Andrej Aršavin, Arsenal - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Novi nalet rusofobije stigao je pravo iz sedišta Premijer lige Engleske. Tamo su odlučili da izbirišu iz istorije sve učinke ruskih fudbalera koji su nastupali za top klubove.
Prosto su iz promotivnog videa izostavili prelepe golove, iako su dani kada su Rusi igrali bitnu ulogu u Premijer ligi ostali daleko iza nas. Poslednja masovna selidba Rusa u Englesku dogodila se posle Evropskog prvenstva 2008. godine kada su bogati Ostrvljani pokupovali lidere ove selekcije.
Žirkov, Aršavin, Pavljučenko, Biljaletdinov koji su blistali na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj, kao i Pogrebnjak, uveseljavali su i svoje i engleske navijače golovima i lepim potezima nekoliko sezona svakog vikenda.
Aršavin, Pogrebnjak i Pavljučenko su postali rasni golgeteri u Engleskoj. Poker Arsenalovog napadača protiv Liverpula na Enfildu i dalje se prepričava širom sveta kao jedan od najspekatkularnijih ikada.
„Da mi niste to rekli, ne bih znao. Ne zanima me, ne pogađa mi emocije“, kratko je poručio Aršavin.
U Mersisajdu, međutim, sigurno dugo pamte taj kišni dan.
Roman Pavljučenko je u Teotenhemu takođe davao spektakularne golove, dok je Pavel Pogrebnjak bio prvi Rus koji je postigao pogodak na debiju u Premijer ligi.
„U redu je, mogu ljudi da potraže glove na internetu“, prkomentarisao je Pogrebnjak.
Odluka Engleza da ne uključe ruske golove u promotivni video je suluda i još jedan je pokušaj prepravljanja istorije. Negiranje dostignuća ruskih fudbalera liči na još jedan preziran čin koji nema mnogo smisla i ideje.
Sa takvim žarom može se razmišljati o reviziji rezultata utakmica i turnira sa učešćem ruskih fudbalera. Sigurno bi navijači Liverpula radije zaboravili Aršavinov poker 2009. Da, a mogu se pregledati i rezultati legendarne turneje moskovskog Dinama u Velikoj Britaniji 1945. godine. Što da ne?
Sada se i najnezamisliviji scenariji za ispoljavanje rusofobije brzo pretvaraju u hitnu agendu. I retko ko je još uvek iznenađen ovim.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Dragiša Gudelj - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
SPORT
Srpski štoper koji je jedva izbegao smrt vraća se fudbalu – po danskom receptu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala