- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpski štoper koji je jedva izbegao smrt vraća se fudbalu – po danskom receptu

© Foto: Skrinšot/JutjubDragiša Gudelj
Dragiša Gudelj - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Dragiša Gudelj (25), srpski fudbaler, uspešno je prebrodio dramatičnu situaciju koju je doživeo na meču španske Druge lige između Kordobe i Ferola. Mlađi brat srpskog reprezentativca, Nemanje, izgubio je svest tokom utakmice, a posle pet dana hospitalizacije doneo je odluku o nastavku karijere.
Prem pisanju tamošnjih medija odlučio je da želi da nastavi profesionalnu karijeru tako što će mu biti ugrađen defibrilator. Na pomenutom meču Gudelju su tahikardije izazvale srčani napad, a brza intervencija medicinske službe na terenu spasila je život fudbaleru.
Njegov slučaj podseća na ono što je na Evropskom prvenstvu 2021. godine doživeo Danac Kristijan Eriksen.Vezisti Mančester junajteda je ugrađen defibrilator i dobio je dozvolu da nastavi karijeru iako mu je život visio o koncu.
Podsetimo, Gudelj se probudio iz nesvesti pre nego što su ga uneli u ambulantna kola, a prema rečima direktora medicinske službe Žozea Bretonesa, proveo je minute u agoniji. Renimacija je trajala 300 skundi.
Kardiorespiratorni zastoj koji je nastao u telu Gudelja je za „obične“ ljude fatalan već posle tri minuta nedostatka pulsa, ali je vrhunska fizička priprema srpskog fudbalera omogućila osoblju više vremena za pravu reakciju.
Medicinsko osoblje je sjajno reagovalo u kritičnim momentima, reanimacija je bila pravovremena što je praktično spasilo život srpskom fudbaleru jer statistika kaže da oko 95 posto osoba koje su imale iznenadni srčani i disajni zastoj ne preživi do dolaska stručne pomoći.
Momak rođen u Bredi (Holandija), sin nekadašnjeg fudbalera Partizana Nebojše Gudelja i brat reprezentativca Srbije Nemanje, nastupa kao defanzivac, a u Kordobi je od januara 2022. godine.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Dragiša Gudelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
SPORT
Lekari otkrili detalje – Dragiša je u sekundama izbegao smrt
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
SPORT
Otkriven uzrok kolapsa srpskog fudbalera: „95 posto osoba ne preživi“
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
SPORT
Strašna scena u Španiji – srpski fudbaler ostao bez svesti na utakmici /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala