- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ultimatum monasima ističe; Na hiljade vernika sliva se u Kijevsko-pečersku lavru iz cele zemlje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Na hiljade vernika okupilo se od ranog jutra na molitvi u Kijevsko-pečerskoj lavri koju, prema odluci vlasti u Kijevu, monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve treba danas da napuste.
„Kijevsko-pečerska lavra u ovom trenutku: od ranog jutra na stotine vernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi“, navodi se u poruci UPC na Telegramu.
Vernici dolaze iz čitave zemlje i ni u jednom hramu nema dovoljno mesta za sve koji žele da prisustvuju liturgiji.

Istovremeno, mediji prenose da će UPC na sudu osporiti odluku o raskidanju ugovora o zakupu i da je tužba već podneta.

Starešina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel rekao je da kompromisa oko lavre ne može biti i da će se bratstvo boriti do kraja jer je zakon na njihovoj strani.
Kako je dodao, raskid ugovora jednostrano nije moguć, već je neophodna odluka suda.
Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.
Namesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom poručio je da monasi odbijaju da se isele. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru „monstruozan čin“. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao „strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta“.
Podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izrazio je i patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X, dok je katolikos-patrijarh cele Gruzije Ilija II uputio pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem ga je zamolio da „pomogne u ublažavanju tenzija“ u cilju „stvaranja uslova za miran suživot crkava i međusobnog zbližavanja“.
Sinod Beloruske pravoslavne crkve pozvao je svetsku zajednicu da aktivno stane u zaštitu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a protiv progona UPC i Kijevsko-pečerske lavre su i druge pravoslavne crkve, uključujući SPC.
O ovoj temi bilo je reči u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Anketa
Ko je pravi organizator napada na kanonsku Ukrajinsku pravoslavni crkvu?
Monasi UPC - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
RUSIJA
„Dan D“ za Kijevsko-pečersku lavru: Hoće li Kijev primeniti silu protiv monaha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala