- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Dan D“ za Kijevsko-pečersku lavru: Hoće li Kijev primeniti silu protiv monaha

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMonasi UPC
Monasi UPC - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
U sredu, 29. marta nastupa „dan D“ za Kijevsko-pečersku lavru – po nalogu kijevskih vlasti monasi bi trebalo da napuste hramove. Iako su oni poručili da ne nameravaju da se isele, eksperti se slažu da je vrlo verovatno da će doći do nasilnih akcija protiv monaha.
Govoreći o mogućem razvoju događaja, predsednik Instituta za veru i politiku Anton Ignatenko izjavio je da je vrlo moguće da dođe do nasilnog iseljenja monaha.

„Sutra će, najverovatnije, početi iseljenje monaha UPC iz Kijevske lavre pod reflektorima kamera odabranih lokalnih TV kanala. Počeće pokušajem državnih službenika da izvrše popis dragocenosti. Možda će se dogoditi ili će biti isprovociran napad monaha na njih (iz redova ubačenih elemenata) nakon čega će se umešati policija i Služba bezbednosti Ukrajine. Inače, neki od monaha sutra neće biti tamo – to su oni koji su se unapred dogovorili da pređu u 'Pravoslavnu crkvu Ukrajine' i sutra će ući u lavru sa Epifanijem (poglavarom raskolničke crkve)“, rekao je ekspert za Sputnjik.

Kako objašnjava, razvoj događaja govori o tome da je sve u vezi lavre razrađena, kompleksna operacija Službe bezbednosti Ukrajine, te da je sama odluka o iseljenju monaha doneta najkasnije u novembru 2022. godine.
Sličnog je mišljenja i profesor katedre za teologiju Moskovskog državnog lingvističkog univerziteta, ekspert za verska pitanja Roman Silantjev koji pretpostavlja da će monasi biti isterani iz Kijevsko-pečerske lavre nakon isteka ultimatuma, to jeste 29. marta.
„Sutra će ih sigurno isterati“, rekao je Silantjev za Sputnjik, istakavši da je teško predvideti dalji razvoj događaja.
Sa druge strane, zamenik direktora Instituta Evrope Ruske akademije nauka Roman Lunkin smatra da kijevske vlasti iz straha ipak neće ići do kraja po pitanju proterivanja monaha iako, po njegovom mišljenju, sutrašnji dan neće proći bez „nereda i hapšenja“.
Po njegovom mišljenju, još će im biti teže da oduzmu Počajevsku lavru u čiju će odbranu stati sve lokalno stanovništvo.
„Zapadni političari i aktivisti za ljudska prava ćute kako ne bi uništili sliku o Zelenskom kao o heroju, ali u izveštaju UN već se govori o ugnjetavanju najveće crkve u zemlji. Ministar kulture Ukrajine nagoveštava da monasi Kijevsko-pečerske lavre mogu tamo da ostanu, ali samo ako pređu u 'Pravoslavnu crkvu Ukrajine' što liči na igre srednjovekovnih samovoljnih kneževa, a ne na pravnu evropsku državu iz 21. veka. Pošto je politika stvaranja sopstvene male antimoskovske crkve u vidu 'Pravoslavne crkve Ukrajine' nelegalna i nelogična, kancelarija Zelenskog neće uspeti da je sprovede. Zelenski će, ispunjavajući obećanje koje je najverovatnije dato Amerikancima i Konstantinopolju, ojačati 'Pravoslavnu crkvu Ukrajine' i Epifanija, ali će dobiti žarište sukoba u lavri sa dve zaraćene grupe monaha“, rekao je za Sputnjik Lunkin.
Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.
Namesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom poručio je da monasi odbijaju da se isele. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru „monstruozan čin“. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao „strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta“. Podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izrazio je i patrijarh aniohijski i celog Istoka Jovan X, dok je katolikos-patrijarh cele Gruzije Ilija II uputio pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem ga je zamolio da „pomogne u ublažavanju tenzija“ u cilju „stvaranja uslova za miran suživot crkava i međusobnog zbližavanja“. Sinod Beloruske pravoslavne crkve pozvao je svetsku zajednicu da aktivno stane u zaštitu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a protiv progona UPC i Kijevsko-pečerske lavre su i druge pravoslavne crkve, uključujući SPC.
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
RUSIJA
Poslednja liturgija u Kijevskoj lavri, mitropolit najavio štrajk glađu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala