- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Srpska Crkva na pravoj strani istorije: Jezivi napad na svetinje – početak kraja Zelenskog

© Tanjug / RADE PRELICHram Svetog Save na Vračaru
Hram Svetog Save na Vračaru - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Svirepi progoni sveštenstva Ukrajinske pravoslavne crkve mogu se uporediti samo sa mučeničkim progonom vernika u prvim vekovima hrišćanstva. Slike nasilja iz svetinja koje obilaze planetu test su za civilizovani svet i ko bude ćutao na njih, dokazaće da podržava nasilje nad sveštenicima i vernicima.
Ovim rečima Jovan Janjić, pravnik i publicista pozdravlja pismo patrijarha srpskog Porfirija i Sinoda SPC kojim se daje podrška kanonskoj Ukrajinskoj paravoslavnoj crkvi i osuđuje državni teror nad svetinjama i sveštenstvom.
Ukrajinska pravoslavna crkva jedina je kanonska pravoslavna crkva na tlu Ukrajine koja je priznata od čitave pravoslavne Vaseljene. Progoni nje i njenih vernika kulminirali su nasilnim otimanjem i predavanjem hramova u ruke raskolnika iz Pravoslavne crkve Ukrajine. Izgon dvesta pedeset monaha i više stotina profesora i studenata teologije iz Kijevsko-pečerske lavre – vekovnog duhovnog izvorišta prokomentarisao je i patrijarh srpski gospodin Porfirije.
© Tanjug / JADRANKA ILIĆPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Patrijarh Porfirije
Jovan Janjić, pisac i pravnik, veruje da je ovo i ovakvo saopštenje, uz SPC, mogla potpisati bilo koja pravoslavna crkva:
Ovakvo saopštenje odražava, u suštini, ujedinjen stav čitave Vaseljenske pravosavne crkve. Iz velike pravoslavne porodice izdvaja se jedino carigradski patrijarh koji je nekanonskim uplitanjem i instruisan političkim ciljevima Zapada, učinio nešto katastrofalno i sa crkvenog stanovišta nedopustivo kada je NVO organizaciju Pravoslavnu crkvu Ukrajine priznao kao legitimnu, rekao je Janjić za Sputnjik.

Progon kakav nije zabeležen

Režim u Ukrajini, ističe naš sagovornik, na svirep način i najokrutnije, kao što se radilo u vremenima najcrnjeg gonjenja Crkve u prvim vekovima hrišćanstva danas postupa, a neretko i gore, prema kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.
U istoriji civilizacije nije zabeležen progon kakav danas režim Ukrajine sprovodi, kaže nam Janjić.
Potez Srpske pravoslavne crkve da svoj stav jasno i nedvosmisleno izrazi ne treba da čudi s obzirom da je i sama bila žrtva progona u regionu.
© Foto : Youtube/mitropolit Antoniй Pakanič/PrintscreenMitropolit Joanikije sa delegacijom Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Podgorici
Mitropolit Joanikije sa delegacijom Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Mitropolit Joanikije sa delegacijom Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Podgorici
Sistematski progon pravoslavaca u Crnoj Gori kulminirao je pokušajem otimanja crkava i manastira starih više stotina godina i njihovom dodeljivanju nevladinoj organizaciji CPC predvođenom Mirašom Dedeićem koji je pre predsedavanja udruženjem koje naziva crkvom trajno raščinjen i izbačen iz SPC.

Početak kraja Zelenskog

Janjić smatra i da će odluka državnog rukovodstva Ukrajine da mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju protera iz Lavre označiti i početak kraja vladavine Zelenskog. On tvrdi da u istoriji nije bilo slučajeva koji bi pokazali nekoga ko pobeđuje Crkvu Hristovu, niti su je „vrata pakla nadvladala“.
© Sputnik / StringerMitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu
Onaj koji je posegao za uništavanjem crkve, odnosno, crkvene organizacije na području Ukrajine, može samo doživeti poraz, a to bi se moglo označiti i kao početak kraja jednog beskrupuloznog režima koji propagira nacizam, a ugrožava osnovna ljudska prava i slobode.
Ovim potezom ukrajinska vlast se ne obračunava samo sa crkvom, već i sa sopstvenim narodom čija osnovna prava i slobode krši. Apsolutna većina građana Ukrajine pripada kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, koju Zelenski teži da uništi.
Nažalost, ovim će činom samo uslediti nova stradanja naroda i crkve na području Ukrajine, a odgovornost za njih će biti na onima koji su preduzeli ovaj nerazumni čin. Ovo što se dešava u Ukrajini test je za ceo civilizovani svet, test za svakog razumnog čoveka. Onaj ko prećuti ovo on dokazuje da se saglašava s tim surovim nasiljem. Srpska pravoslavna crkva to nije prećutala, zaključuje Janjić.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
RUSIJA
Iguman Kijevsko-pečerske lavre: Ne napuštamo manastir dok na sudu ne razrešimo stvar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala