- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Severna Koreja predstavila nove nuklearne bojeve glave /foto/

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceKim Džong Un pored nuklearne bojeve glave hvasan-31
Kim Džong Un pored nuklearne bojeve glave hvasan-31 - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Severna Koreja predstavila je nove, manje nuklearne bojeve glave, a lider te zemlje Kim Džong Un posetio je Institut nuklearnog naoružanja i pozvao na povećanje proizvodnje te vrste oružja.
Kim Džong Un je istakao da neprijatelj Severne Koreje nije nijedna država ili posebna grupa ljudi, već sam rat i nuklearno razaranje, javila je danas državna severnokorejska agencija KCNA.
Politika proširenja nuklearnog arsenala Severne Koreje je usmerena isključivo na odbranu zemlje i regionalnog mira i stabilnosti, rekao je Kim Džong Un.
On je istakao da treba kontinuirano težiti stalnom jačanju nuklearne sile, jer „kada smo spremni da koristimo nuklearno oružje bilo kada i bilo gde“ i „ako smo moćna i superiorna nuklearna sila, neprijatelj bi nas se plašio i ne bi smeo da provocira naš državni suverenitet, sistem i narod“.
Fotografije novih, manjih nuklearnih bojevih glava, nazvanih Hvasan-31, koje je objavila KCNA, izazvale su zabrinutost među stručnjacima, prenosi Rojters.
Profesor nuklearnog inženjerstva na Nacionalnom univeritetu u Seulu Kune J. Suh ocenio je da su nuklearne bojeve glave Severne Koreje verovatno poboljšane u odnosu na 2016. godinu.
„Imaju nešto moćnije, na manjem prostoru...To je zabrinjavajuće“, rekao je Suh.
Vanredni profesor sa američkog Instituta međunarodnih studija za neširenje nuklearnog oružja u Midlberiju Džordž Vilijam Herbert izjavio je da fotografije sugerišu da severnokorejsko nuklearno oružje „ima poboljšanu veličinu, a verovatno i napredniji dizajn“.
Interkontinentalna balistička raketa Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Kakve sve balističke rakete poseduje Severna Koreja i mogu li stići do Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala