- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Kakve sve balističke rakete poseduje Severna Koreja i mogu li stići do Amerike

© AFP 2023Interkontinentalna balistička raketa Severne Koreje
Interkontinentalna balistička raketa Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Severna Koreja je 2022. godine testirala više projektila, uključujući i balističke, znatno više nego prethodnih godina, pokazujući odlučnost da nastavi sa takvim aktivnostima i u narednim mesecima.
Balistička raketa koju je Severna Koreja lansirala ka Japanskom moru 18. februara navodno je imala domet od 14.000 kilometara, što znači da je sposobna da stigne do kontinentalnog dela SAD, navode mediji, pozivajući se na japanske vojne izvore.
Američka komanda , međutim, tvrdi da projektil ne predstavlja direktnu pretnju Vašingtonu i njihovim saveznicima.
© AP Photo / J.T. ArmstrongTestiranje interkontinentalne balističke rakete
Testiranje interkontinentalne balističke rakete „Minutmen“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Testiranje interkontinentalne balističke rakete
S druge strane, američki mediji prenose da izgleda da Pjongjang poseduje dovoljno interkontinentalnih balističkih raketa sposobnih da nadmaše američku vazdušnu odbranu na zapadnoj obali.
Sputnjik istražuje da li Severna Koreja zaista ima interkontinentalne balističke rakete kojima može da pogodi Ameriku.

Koje interkontinentalne balističke rakete ima Severna Koreja?

Pjongjang nije obelodanio sve detalje, karakteristike i performanse njihovih interkontinentalnih balističkih raketa.
Prema izveštajima japanskih medija, u vojsci Severne Koreje trenutno je u upotrebi najmanje osam tipova interkontinentalnih balističkih raketa:
Nodong, sa operativnim dometom od 1.500 km
Pukduksong-3, sa operativnim dometom od 1.900 km
Pukduksong-2, sa operativnim dometom od 2.000 km
Musudan, sa operativnim dometom od 4.000 km
Hvasong-12, sa operativnim dometom od 4.500 km
Hvasong-14, sa operativnim dometom od 10.400 km
Hvasong-15, sa operativnim dometom od 13.000 km
Hvasong-17, sa operativnim dometom od 15.000 km i više.
S obzirom na to da je rastojanje od Severne Koreje do Sjedinjenih Država oko 10.367 km, čini se da Hvasong-14, uz Hvasong-15 i Hvasong-17, mogu da stignu do kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.
Tokom proteklih nekoliko godina, Severna Koreja sprovela je niz testiranja raketa, pri čemu su neka od njih bila neuspešna.
Državni mediji u zemlji posebno su pratili testiranje Hvasonga-17, koji je navodno sofisticiraniji od Hvasonga-15 i Hvasonga-14.
Zvanična novinska agencija KCNA izvestila je da je tokom testiranja u martu 2022. Hvasong-17 preleteo 1.090 km na maksimalnoj visini od 6.248,5 km i pogodio metu u Japanskom moru.
Raketa je navodno bila u vazduhu 67,5 minuta.
Njen prethodnik, Hvasong-15, koji je prvi put testiran još u novembru 2017, dostigao je visinu od oko 4.475 km i prešao 950 km za 53 minuta.

Da li je Hvasong-17 ikada bio predstavljen?

Ranije ovog meseca, Severna Koreja navodno je prezentovala više raketa tipa Hvasong-17 tokom vojne noćne parade u Pjongjangu povodom obeležavanja 75 godina od formiranja oružanih snaga zemlje.
Ovo je potvrdio stručnjak za odbranu Džozef Dempsi iz Međunarodnog instituta za strateške studije sa sedištem u Londonu, koji je tvitovao da su tokom parade bile predstavljene do sada najmoćnije severnokorejske Hvasong-17 rakete.
© AP Photo / Korean central news agency (KCNA)Vojna parada u Severnoj Koreji povodom 75 godina od osnivanja vojske
Vojna parada u Severnoj Koreji povodom 75 godina od osnivanja vojske - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Vojna parada u Severnoj Koreji povodom 75 godina od osnivanja vojske
To je potvrdio i Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku, koji je na Tviteru napisao:
„Izgleda da se pojavilo 10-12 Hvasong-17 interkontinentalnih balističkih raketa. Više nego što smo ikada ranije videli na paradi u Severnoj Koreji.
Hvasong-17 je prvi put viđen na vojnoj paradi povodom 75. godišnjice osnivanja vladajuće partije Severne Koreje u oktobru 2020. godine, a analitičari su primetili da taj tip rakete deluje znatno veći od Hvasonga-15.
Oružje je po drugi put prikazano na odbramenoj izložbi u Pjongjangu u oktobru 2021.

Koje su karakteristike Hvasonga-17?

Veruje se da je Hvasong-17 najveća interkontinentalna balistička raketa koja je ikada razvijena i da je potencijalno u stanju da isporuči nuklearnu bojevu glavu bilo gde u SAD.
Procenjuje se da je prečnik rakete duge 27 metara između 2,4 metra i 2,5 metara, a njena ukupna masa, kada je potpuno napunjena gorivom, verovatno negde između 80.000 i 110.000 kg, prenose američki mediji.
Za razliku od svojih prethodnika, Hvasong-17 ima mogućnost takozvanog višestrukog ponovnog ulaska, što potencijalno omogućava da jedna raketa ispusti nuklearne bojeve glave na različite ciljeve.
Smatra se da je Hvasong-17 dvostepena, pokretna raketa na tečno gorivo koju nosi transporter sa 22 točka za podizanje lansera.
© AP Photo / Wong Maye-ESevernokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17
Iako su japanski odbrambeni izvori tvrdili da severnokorejska raketa koja je probno lansirana 18. februara ima domet da stigne do kontinentalnog dela SAD, Pjongjang se nije izjašnjavao po tom pitanju, pa je ostalo nejasno koji tip rakete je lansiran prilikom poslednjeg testiranja 18. februara.
U međuvremenu, jedan japanski medij preneo je da japansko ministarstvo odbrane pretpostavlja da je Pjongjang verovatno lansirao raketu duž takozvane uzdignute putanje.
Drugi japanski mediji su preneli da je projektil leteo 66 minuta, pokrivajući 900 kilometara sa maksimalnom visinom od 5.700 kilometara.
Uzdignuta putanja predviđa da interkontinentalna balistička raketa leti pod većim uglom i lučno se nalazi visoko iznad površine naše planete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala