- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktan put ka svetskom ratu vodi preko Pridnjestrovlja

© Foto : MaxencePridnjestrovlje
Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Lider nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Vadim Krasnoseljski zabrinut je eskalacijom napetosti oko nepriznate republike, što bi, po njegovom mišljenju, moglo da izazove veliki oružani sukob u regionu. On je to izjavio na sastanku sa poslanicima Grigoriopoljskog rejona, a prenosi televizija „Pjervi Pridnjestrovski“.
Uveren je da će sukob u Pridnjestrovlju neminovno uvući i Moldaviju i Rumuniju koja je u NATO-u, među kojima postoji sporazum u vojnoj sferi.
„Preko Pridnjestrovlja vodi direktan put ka svetskom ratu. Ako se umeša Moldavija, onda će se umešati i Rumunija, a ako se umeša Rumunija, onda će se umešati i Ruska Federacija“, smatra Krasnoseljski.
Ministarstvo odbrane Rusije je 23. februara saopštilo je da kijevski režim sprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja, koju će izvesti ukrajinske jedinice, uključujući neonaciste „Azova“ (prepoznat kao teroristička organizacija i zabranjena u Rusiji).
Kao izgovor za invaziju na nepriznatu Pridnjestrovsku Republiku, Kijev planira da inscenira navodnu ofanzivu ruskih trupa sa teritorije Pridnjestrovlja. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da će oružane snage Rusije adekvatno odgovoriti na provokaciju kijevskog režima protiv Pridnjestrovlja, ako se ona desi.
Bezbednost na obalama Dnjestra obezbeđuju ruski mirovnjaci. Oni su uvedeni u zonu ratnih akcija 29. jula 1992. godine u skladu sa Sporazumom o principima mirnog rešavanja oružanog sukoba u Pridnjestrovskom regionu Republike Moldavije, koji su 21. jula 1992. godine potpisali predsednici Rusije i Moldavije u prisustvu lidera Pridnjestrovlja.
U nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici je raspoređena Operativna grupa ruske vojske koja broji 1.000 vojnika i oficira. Oni imaju zadatak da čuvaju skladišta u kojima se nalazi više od 20.000 tona municije, koja je izvezena nakon povlačenja sovjetskih trupa iz evropskih zemalja. Osim toga, ova Operativna grupa podržava mirotvorce koji su se faktički našli u blokadi nakon što je Ukrajina prekinula put snabdevanja preko svoje teritorije.
Pripadnik ruskog mirovnog kontingenta u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Situacija oko Pridnjestrovlja ─ povod za pažnju i zabrinutost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala