- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Da li je čovek sposoban da živi sa istinom: Miloš Biković uoči premijere „Laži“

© Foto : Sputnjiku ustupilo Beogradsko dramsko pozorište/Miša ObradovićPredstava „Laž“ u Beogradskom dramskom pozorištu
Predstava „Laž“ u Beogradskom dramskom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Jako je teško biti u potpunosti iskren. Zbog toga što je čovek slab ne bi trebalo da bude agresivan i da sudi drugim ljudima već iz svoje slabosti da razume tuđu slabost i da je prašta, kaže glumac Miloš Biković uoči premijere predstave „Laž“ u Beogradskom dramskom pozorištu.
Predstava „Laž“ prema tekstu Florijana Zelera, u režiji Nikole Ljuce, biće premijerno izvedena 1. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu.
Imaće čak 14 izvođenja tokom aprila i sva su rasprodata, tako da će samo tokom prvog meseca igranja „Laž“ videti blizu 6.000 ljudi. Veliko interesovanje vlada i za oktobar kada su planirana nova izvođenja.

Mnogo obrta, zapleta i raspleta

Miloš Biković i Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Orašanin igraju dva bračna para koja će tokom jedne večeri, uz mnogo obrta, zapleta i raspleta, otkriti više skrivenih istina jedni o drugima.
„Publika će imati utisak kao da su voajeri koji lebde iznad jednog stana i posmatraju šta se dešava unutra“, kaže reditelj Nikola Ljuca, a Biković ističe da su još u procesu izgradnje predstave.
Predstava zaživi tek u kontaktu sa publikom. To je obostrani kreativni čin. Svoje kolege sam video u izdanju u kome nisam do sada i mislim da to ukazuje na kvalitetan rad i nadam se dobar rezultat na kraju“, ističe Biković.
© Tanjug / Rade PrelićMiloš Biković i Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Orašanin igraju dva bračna para
Miloš Biković i Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Orašanin igraju dva bračna para  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Miloš Biković i Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Orašanin igraju dva bračna para
Popularni glumac objašnjava da je „Laž“ pisana kao vodvilj, ali da je oni igraju kao dramu.
Komad o nesposobnosti čoveka da živi sa istinom.
„U pitanju je drama oskarovca Florijana Zelera, poznatog po trilogiji 'Otac', 'Sin', 'Majka'. Režirao je film 'Otac' sa Entonijem Hopkinsom u naslovnoj ulozi i obojica su dobili Oskara. Iako je napisao vodvilj, u pitanju je mnogo dublji komad nego što se na prvi pogled čini. To je komad o muško-ženskim odnosima i nesposobnosti čoveka da živi sa istinom“.
Biković je uveren da će se svako prepoznati u ovoj predstavi, ali i savetuje da svako prvo pogleda komad sam pa onda sa svojom drugom polovinom:
„Jako je teško biti u potpunosti iskren. Zbog toga što je čovek slab ne bi trebalo da bude agresivan i da sudi drugim ljudima već iz svoje slabosti da razume tuđu slabost i da je prašta. Mislim da je to jedna od potrebnih poruka ovog komada. Mi ovde danas, pogotovo u javnom prostoru, vidimo veliku količinu spremnosti da se svakome na agresivan i brutalan način ukaže da nije u pravu“.

Stalno se preispitujem

Priznaje da kao i svaki čovek ima u sebi agresivne porive.
„Agresivni porivi su pojave u psihološkom profilu svakog čoveka. Ne mislim da ih imam više ili manje od bilo kod drugog čoveka“, kaže zvezda serije „Južni vetar“ i otkriva koju laž iz detinjstva pamti:
„Gorka istina mi je bila kada sam saznao da Deda Mraz ne postoji“.
Trema i preispitivanje su za ovog vrlo angažovanog i uspešnog glumca i producenta još uvek sastvani deo svakog procesa:

„Svi imamo tremu pred premijeru i ona nam daje energiju da rešavamo glumačke zadatke. Trenutno sam u onoj fazi kada mislim da nije uopšte trebalo da se bavim glumom, svaki proces ima tu fazu. Postoji ta vrsta zdrave sumnje. Mnoge moje kolege to rade. Radili su i neki veliki glumci. To je sasvim normalno. Čovek se stalno pita da li je dobar u tome što radi, čemu sve to, šta želi od sebe. Kao što svaka životinja menja krzno, odbacuje staru i uzima novu kućicu, tako i čovek u svom procesu individuacije ili oboženja, kako je to Vladeta Jerotić zvao, staru ljušturu skida i uzima novu - preosmiljšava svoj život“.

Uveren da će čovek uvek doći do odgovora ako ga iskreno želi, Biković odgovara na prethodno postavljena pitanja:
„Dovoljno dobar nisam i to mi stvara prostor da ka tome težim. A čemu gluma? Dođite na predstavu pa ćete videti“.
Kosmonaut Anton Škapljerov, reditelj Klim Šipenko i glumica Julija Peresiljd pred poletanje na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
RUSIJA
Stiže „Izazov“ iz svemira: Objavljen novi trejler ruskog filma snimanog u kosmosu /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala