- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rus podigao glas zbog nepravde: „Promena zastave je glupost, naša zabrana je apsurdna“

© AFP 2023 / Lionel BONAVENTUREArtur Dalalojan
Artur Dalalojan - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Međunarodni olimpijski komitet i dalje trpi veliki pritisak povodom učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, a o tome je govorio i Artur Dalalojan, ruski gimnastičar. Olimpijski šampion istakao je da je apsurdno što on i njegove kolege moraju da nastupaju pod neutralnim zastavama.
Veliku nepravdu trpke ruski sportisti koji ukoliko budu mogli da odu Na Olimpijske igre u Parizu verovatno ponovo neće moći da nastupaju pod zastavom svoje zemlje. Takav tretman ne prija nikome, a Artur Dalalojan iskreno je govorio na tu temu.

„Naravno, umori, pogotovo kada je sve to nerazumno. Mnoge zemlje, čak i pod vanrednim stanjem, ipak su došle na Svetsko i Evropsko prvenstvo sa zastavom, bez ikakvih konkretnih sankcija, i nastupile. Ne razumem ovu tačku, zašto stalno pokušavaju da nam oduzmu zastavu i himnu. Ovo je dosadno, ovo je potpuni apsurd, ali svejedno odluku treba da donese rukovodstvo – Ministarstvo sporta, naši savezi. Sportisti samo moraju da rade svoj posao, odnosno da uđu u arenu i pobede“, istakao je Dalalojan.

Gimnastičar koji je sa ruskim timom u višeboju na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio zlatnu medalju objasnio je da pritisak koji se stvara prema Rusima utiče na njega, ali se trudi da to ne prikazuje jer je kao uspešan sportista uzor mnogima.
„Naravno, sve je to teško, psihički utiče, ali pre svega se trudim da sve to izbacim iz glave. Razumem da je to moj posao, da dajem primer mlađoj generaciji, a mnogi mladi sportisti se ugledaju na nas. Naravno, ne smete da spustite nos, da ne pokažete neku opuštenost. Sve stvari, svi problemi se uvek rešavaju, tako da radimo i radimo svoj posao“, objasnio je Dalalojan.
Bilo je ponuda za ruske sportiste da promene držvaljanstvo, međutim kada je reč o Dalalojanu i gimnastičarima o tome niko nije razmišljao.

„Imali smo razgovore na ovu temu u reprezentaciji. Volimo svoju zemlju, koju predstavljamo, za koju smo uradili toliko i izvojevali toliko pobeda, napravili smo toliko koraka da razvijemo naš sport, između ostalog. Mislim da je to glupo, nisam spreman da idem na to, spreman sam da razvijam sport i idem dalje u Rusiji. Među našim momcima nije bilo takvih razmišljanja, samo je bilo mnogo intervjua, mnogo diskusija na ovu temu“, zaključio je Dalalojan.

Ruski gimnastičar je zajedno sa ostalim timom sa Olimpijskih igara u Tokiju odlikovan Ordenom prijateljstva od strane predsednika Rusije Vladimira Putina.
Pogledajte emisiju Sputnjik sport u kojoj je tema bio pad Novaka Đokovića sa prvog mesta ATP liste.
Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SPORT
„Agonija će proći, takmičenja ne mogu bez ruskog sporta“ – Matvijenko traži rešenje
Karatisti - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SPORT
Španija zabranila karatistima tzv. Kosova da učestvuju na Evropskom prvenstvu
Maja Ognjenović - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SPORT
Maja za Sputnjik potvrdila povratak: „Srbija je moja zemlja, nisam ni odlazila“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala