- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Maja za Sputnjik potvrdila povratak: „Srbija je moja zemlja, nisam ni odlazila“

© Sputnik / Lola ĐorđevićMaja Ognjenović
Maja Ognjenović - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
„Ja se nigde ne vraćam, to je moje, moj tim, moja reprezentacija, moja zemlja, sve moje. Osećam da tu pripadam. Ako nisam odlazila ne mogu ni da se vraćam“, rekla je Maja Ognjenović za Sputnjik, potvrđujući da će ponovo posle skoro dve godine obući najdraži dres.
Maja Ognjenović, proslavljena srpska odbojkašica, prihvatila je u 39. godini poziv selektora Đovanija Gvidetija da igra za reprezentaciju Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu i kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.
„Vraćam se, ali sam se iznenadila kada sam videla da je „Gazeta de la Sport“ to objavila. Ne znam odakle njima ta informacija, pozivaju se na izvore bliske Đovaniju. Mislila sam da ta informacija neće izazvati toliko pažnje. Svesna sam da nisam bila tu jedno leto, pa to ispada kao povratak. Međutim, moram da naglasim i podvučem da i prethodni put kada je bila ta situacija 2017.godine kada nisam igrala Evropsko prvenstvo i godinu dana kasnije kada sam došla istu su rekli da sam se vratila. Ja nisam ni odlazila, nikada nisam rekla da idem. Npravila sam malu grešku 2016. godine kada sam rekla da se možda bliži kraj posle Rija, ali je to preneto u pogrešnom kotekstu. Malo mi para uši. Ja se nigde ne vraćam, to je moje, moj tim, moja reprezentacija, moja zemlja, sve moje. Osećam da tu pripadam. Ako nisam odlazila ne mogu ni da se vraćam“, objasnila je Ognjenović u razgovoru za Sputnjik.
Trofejna srpska odbojkašica sarađivala je sa novim selektorom Srbije i zato nije imala dilemu kada je dobila njegov poziv.
„Kada me je Đovani zvao naravno da sam odmah prihvatila nije bilo nikakve dileme, sarađivala sam sa njim dve sezone u Vakif Banku, imali smo sjajnu komunikaciju. On je zaista jedan od najboljih trenera sa kojima sa radila. Čovek koji živi za odbojku, opsednut je njom u pozitivnom smislu. Bilo je zadovoljstvo raditi sa njim, tako da kada me je zvao i kada smo imali preliminarne razgovore nisam imala dilemu, pogotovo što mi je bio cilj da igram Olimpijske igre u Parizu ako se za njih kvalifikujemo“, objasnila je Ognjenović.
S obzirom na to da je sa reprezentacijom Srbije osvojila srebro i bronzu na Olimpijskim igrama, zlato na svetskom i evropskom šampionatu može se konstatovati da je Majin motiv zlatna medalja sa Olimpijskih igara jer samo to odličje fali u vitrini.
„Iskreno govoreći ne znam. Skoro sam se sa Tićom osvrnula na to kada smo se prisećale događaja iz Tokija. Ta 2021. godina je bila zaista naporna reprezentativno, imale smo mnogo prepreka u vidu povreda i samog kalendara. Kada se prisetim to što smo uradile je podvig, kada se igraju tako dva velika i važna takmičenja neminovno je da dođe do pada forme. Ostao je veći žal za zlatom u Beogradu, dok je realno stanje bronza u Tokiju. Kada se sagleda srebro u Riju, bronza u Tokiju, sada se naravo očekuje zlato. Naravno da je realno, da mi to zaslužujemo, da postoji vera u tim, ali je jako nezahvalno prčati u napred. Ostaje na nivou želje, ambicije i biće ogorman motiv“, istakla je srpska odbojkašica.
Ognjenović nikada ne potcenjuje konkurenciju, a zbog toga je kako kaže nekada umela da ispadne „smešna“ jer se na mnogim takmičnjeima ispostavilo da je Srbija odbojkaška sila koju je teško pobediti.
„Nekad ispadam smešna. Kada idemo na Evropsko ja govorim da je nikad jača konkurencija, puno ravnopravnih ekipa. Onda dođe Svetsko ja pričam isto i to ponavljam za Olimpijske igre. Na to takmičenje dolazi 12 timova, to stvarno nije lako. Bilo bi fenomenalno da se kruniše i moja karijera i cela reprezentatibvna priča sa zlatom, ali polako. Ponovo imamo Evropsko i kvalifikacije prema kojima moramo da imamo ozbiljan pristup. Mi kao svetski prvaci ne idemo direktno, ali tako je kako je“, ističe Ognjenović.
Za mesto u Parizu Srbija se bori u kvalifikacijama protiv Kine, Holandije, Kanade, Češke, Meksika, Ukrajine i Dominikanske Republike.
„Mi kao ekipa kakva jesmo mi zaista ne smemo i nemamo bojazan od bilo koga jer pripadamo svetskom vrhu toliko godina unazad. Treba opet imati u vidu da je to turnirski sistem gde se nema prava na grešku, opuštanje ili kiks. Samo prva ekipa će biti direktno kvalifikovana“, dodala je Ognjenović.
Kao najtežeg protivnika u kvalifikacijama vidi Kini mada mstra da ni ta reprezentacija nije jak kao što je bila nekada.
„Što se tiče konkurenata ne vidim nikoga ko bi nam toliko otežao. Kina je ipak doživela smenu generacija, nije to Kina od pre par godina. Sve ostale ekipe su dobri timovi, ali ne takvi od kakvih treba da strepimo“, zaključila je Maja Ognjenović.
Srpska reprezentacija će pre kvalifikacija igrati na Evropskom prvenstvu koje se održava od 15. avgusta do trećeg septembra.
Tijana Bošković - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SPORT
Svetske prvakinje saznale put do vize za Olimpijske igre – odbojkaši izbegli Brazil
Mikasa - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SPORT
Hajka na reprezentativku BiH zbog četničkog vojvode i tri prsta: „On mi je predak“
Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
MOJA PRIČA
Zoran Terzić za Sputnjik prenosi dramu iz Turske: „Mnogi sportisti su još pod ruševinama“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala