- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Kijev ne može da pokrene vazdušnu ofanzivu u stilu NATO-a

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinski vojni helikopteri lete iznad DNR
Ukrajinski vojni helikopteri lete iznad DNR - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
Kijev neće moći da pokrene ofanzivu u stilu NATO-a koja uključuje vazdušni napad, uprkos vojnoj obuci i prilivu zapadne tehnike, piše „Volstrit džurnal“.
„Da bi izbacila neprijatelja koji se ukopao, kao što to Ukrajina želi da uradi, tradicionalni pristup SAD i saveznika počeo bi snažnim vazdušnim napadom pomoću aviona i krstarećih raketa“, piše list.
Prema rečima penzionisanog američkog potpukovnika Džona Nagla, ukrajinske snage imaju ograničen broj borbenih aviona i jurišnih helikoptera, tako da je malo verovatno da će Kijev rizikovati da ih upotrebi u frontalnom napadu.
Umesto toga, Kijev će verovatno pokrenuti veliki napad – ili nekoliko manjih napada – koristeći kopneno precizno oružje dugog dometa, uključujući rakete i artiljeriju, od kojih su većinu donirali zapadni saveznici, navode stratezi lista. Posle toga se očekuje početak velike ofanzive kopnenih snaga, koja će se takođe razlikovati od standarda NATO-a.
„Velika razlika je u tome što bi američke ili savezničke snage predvodile avangardu savremenih borbenih tenkova, dok bi ukrajinske snage imale samo mali broj“, piše list.
Nemački list „Bild“ je, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika NATO-a, ranije tvrdio da Kijev priprema ofanzivu čiji bi glavni fokus bili Lugansk i Zaporožje, sa ciljem da se prekinu kopnene komunikacije Rusije sa Krimom. List „Politiko“ objavio je da SAD očekuju da ofanziva Kijeva počne do maja. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski ranije je izjavio da bi Kijev uskoro mogao da pređe u ofanzivu u oblasti Artjomovska.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Njujork tajms: Kijev zbog gubitaka pred odlukom - da li da šalje vojnike u Artjomovsk ili u ofanzivu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala