- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina više nema iluzija – sprema se za vojni sudar sa SAD /video/

© AP Photo / Andy WongAmerička i kineska zastava
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
Pratite nas
Dolazak Si Đinpinga u Moskvu je potvrda da se Kina oprostila od iluzije da neće doći do konfrontacije sa SAD. Peking se sprema za vojni sudar sa Amerikom ali ni Vašington ne sedi skrštenih ruku – otvara devet novih tačaka za potencijalno delovanje na teritoriji Filipina i uvlači Japan u svoje kombinacije, kaže urednik portal “Fakti” Đuro Bilbija.
Si Đinping i Vladimir Putin već sada su pobednici i njihov pobednički nastup postajaće sve veći i vidljiviji u narednim godinama, kaže Bilbija komentarišući sastanak dvojice lidera u Moskvi. Smatra i da je poseta bila jedan od razloga što je Međunarodni krivični sud objavio naloga za hapšenje ruskog predsednika, ali i ističe da se grdno preračunao onaj ko misli da može da sudi predsedniku jedne nuklearne zemlje. Svet u kojem je to moglo da bude realizovano više ne postoji, a to znaju i oni, kaže Bilbija.
„Vašington post“ je pisao nakon posete Sija Moskvi da Putin može da bude zadovoljan kako se realizuje njegova vizija antiameričkog svetskog poretka.
„Amerikanci su 2010. nudili Kini da naprave bipolarni svet u kome bi SAD bila veća i važnija za glavu ali bi i Kini nešto pripalo. Peking je to odbio. Bajden je nedavno na samitu G20 ponovio poziv ali ne samo da nije bio ubedljiv, nego je američki predsednik čovek koji je pokazao da teško može da sastavi i deset normalnih misli uzastopno i deset normalnih koraka“, primećuje Bilbija u emisiji "Od četvrtka do četvrtka".

Kina ne bi prešla na stranu SAD i po cenu Tajvana

SAD uskoro šalju u Kinu ministarku finansija i ministra spoljne trgovine i na tom nivou može da se najavi nešto avansno. Možemo da pretpostavimo, kaže Bilbija, da će Amerikanci tražiti od Sija da se odvoji od Rusije, a da će zauzvrat ponuditi da skinu sva ograničenja u međusobnoj trgovini i ukinu zabrane za prodaju kineskih tehnologija. Naš sagovornik je kategoričan u oceni – Kina se sa tog puta vratiti neće, jer Amerikancima više niko ništa ne može da veruje.
„Stvari zbog kojih Rusija ide sa Kinom su mnogo veće nego što je ukidanje tih ograničenja. Kina želi planetarnu globalizaciju i otvorenost tržišta. Ona hoće da skloni tu nepredvidljivu silu koja može, kad joj odgovara, da bude sa Kinom protiv Sovjetskog Saveza, a onda da se okrene protiv Kine. Mislim da Kina ne bi prešla na američku stranu čak i kada bi im sada rekli - slažemo se da se sutra ujedinite sa Tajvanom. Mislim da je i to malo. Kina hoće nešto veće – da zajedno sa Rusijom i ostalima demontira američku svemoć, i to je epohalni cilj“, naglasio je on.

Zapad će tek da oseti okretanje Rusije Istoku

Današnja Kina je, dodaje naš sagovornik, po nivou eksporta prva sila sveta sa 3,6 triliona dolara godišnje, slede SAD sa 2,1 triliona dolara, Nemačka sa 1,7. Rusija, uprkos tome što je pod sankcijama ušla u prvih deset. Evropska unija je prošle godine, naglašava Bilbija, imala sa Rusijom rekordnu ekonomsku razmenu. Kineski i ruski predsednik potpisali su nekoliko veoma važnih sporazuma.
„Jedan od njih je uparivanje navigacionih sistema, ruskog Glonasa i kineskog Beidoua, a to ima i komercijalnu i još bitnije – vojnu vrednost. Te dve zemlje prave ravnopravno partnerstvo koje je do sada nezabeleženo. Ne treba zaboraviti ni start gasovoda „Snaga Sibira“ koji je zamena za „Severni tok 2“, čija dužina će biti 6700 kilometara. Okretanje Rusije ka Istoku i Jugu Zapad će tek da oseti, jer su ovu zimu pregurali ali se postavlja pitanje kako će naredne“, rekao je naš sagovornik.

Amerikanci ne daju Ukrajini da pregovara

Što se tiče kineskog mirovnog plana, Bilbija smatra da Amerikanci neće dati Ukrajini da pregovara u dogledno vreme. I Moskva i Vašington imaju povodom Ukrajine planove koji se ne završavaju u Ukrajini, oni su mnogo dalekosežniji. „Zapad ima probleme da obezbedi Ukrajincima sredstva da mogu da nastave da ratuju, jer ne mogu da proizvedu dovoljnu količinu, pre svega, municije. Putin je rekao da će ova decenija biti najpresudnija i najdramatičnija nakon Drugog svetskog rata. S druge strane, Amerikanci s Bajdenom i porazom u Ukrajini nemaju dalje šta da traže“, rekao je Bilbija.
Iako se prethodnih dana mnogo pričalo o britanskoj isporuci municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, naš sagovornik smatra da to na bojnom polju ništa ne bi promenilo. Rusija je samo nekoliko puta do sada, podseća on, upotrebila hipersoničnu raketu „Kinžal“ i smatra da takvo naoružanje parališuće drži Zapad da se vojno ne umeša direktno u taj sukob.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala