- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto je važno strateško prijateljstvo Srbije i Mađarske: Oglasio se ministar Sijarto

© Sputnik / Lola Đorđević Peter Sijarto
 Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Strateško partnerstvo i prijateljstvo Mađarske i Srbije u velikoj meri pomaže Mađarskoj da se bolje nosi sa izazovima bez presedana sa kojima se suočava, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
On je na Fejsbuku*, posle razgovora premijera Mađarske Viktora Orbana i Srbije Ane Brnabić u Beogradu, rekao da se većina zemalja centralne Evrope suočava sa izazovima u tri oblasti: ekonomiji, bezbednosti i snabdevanju energentima, preneo je MTI.
Strateški savez koji Mađarska održava sa Srbijom pomaže u suočavanju sa izazovima u sve tri oblasti, dodao je on.
Najvažniji izazov odnosi se na snabdevanje energentima, pri čemu dve zemlje „drže jedna drugu jače nego ikada ranije“ kako bi garantovale dugoročne snabdevanje energentima, napisao je Sijarto.
U skladu sa dugoročnim dogovorom sa „Gaspromom“, isporuke prirodnog gasa za Mađarsku stižu preko Srbije, a Mađarska skladišti nekoliko miliona kubnih metara gasa za Srbiju. Potpisan je sporazum prema kojem će Mađarska i ove godine ponovo držati gas u mađarskim skladišnim kapacitetima za Srbiju. U toku su pripreme da se udvostruči kapacitet elektroenergetskog interkonektora između dve zemlje i da se transport električne energije učini lakšim, bržim i jednostavnijim, dodao je on.
On je, takođe, napisao da je pritisak koji predstavlja migracija sve veći i da njen osnovni uzrok još nije rešen. Međutim, činjenica da Mađarska može da sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana u rešavanju situacije je od velike pomoći.
Sijarto je napomenuo i da je Mađarska prošle godine imala rekordan obim trgovinske razmene sa Srbijom. Nikada do sada trgovinska razmena nije iznosila šest milijardi evra, što je od velikog značaja, zaključio je on.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
REGION
Sijarto: Zemlje zapadne Evrope nisu iskrene kada govore o proširenju EU, dosta je stvari tu veštačko
Viktor Orban, Peter Sijarto i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
SRBIJA
Vučić se sastao sa Orbanom u Beogradu, razgovori trajali tri i po sata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala