Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ukrajinski sukob je američki osvajački poduhvat – to Srbi najbolje znaju

CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet / Nato bombardovanje SR Jugoslavija 1999. godine. Grafiti na novosadskim ulicama tokom Nato bombardovanja SR JugoslavijaGraffiti na ulicah Novi-Sada vo vremя bombardirovki NATO Юgoslavii, 1999 god
Graffiti na ulicah Novi-Sada vo vremя bombardirovki NATO Юgoslavii, 1999 god - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pratite nas
Sukob u Ukrajini je od samog početka imao prevelik broj sličnosti sa ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, a oni koji su preživeli devedesete na Balkanu, znaju da se ne radi o sličnostima, već o namernostima. Danas, kada se sukob u Ukrajini razbuktao, svima je jasno da je on samo jedan u nizu američkih osvajačkih poduhvata.
Na petom po redu Okruglom stolu Srpsko-ruskog bratstva održanom na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije, govornici su se pozabavili temom ratova NATO-a protiv Srba i Rusa. Srpsku stranu su predstavljali Pukovnik sa Košara Ljubinko Đurković, advokat Goran Petronijević i diplomata Vladimir Kršljanin. Sa ruske strane su se putem video linka uključili Natalija Naročnjicka, istoričarka i akademik SANU, Sergej Baburin, bivši potpredsednik Dume i Jevgenij Primakov, rukovodilac Federalne agencije.
© Sputnik / Lola Đorđević Okrugli sto "NATO ratovi protiv Srba i Rusa"
 Okrugli sto NATO ratovi protiv Srba i Rusa - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Okrugli sto "NATO ratovi protiv Srba i Rusa"
Ni jedan ni drugi sukob nisu se vodili između zaraćenih strana, već su napadači koristili svoje satelite kako bi se obračunali sa svojim protivnicima. Kao što je sukob između Srba i Albanaca zapravo bio sukob između Srba i NATO odnosno Amerike, tako i današnji sukob Rusa i Ukrajinaca predstavlja poligon za obračunavanje Amerikanaca sa Rusima.

Zapadni kanibalizam

Jevgenij Primakov, rukovodilac Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, osvrnuo se na nedoslednost ljudskog pamćenja, napominjući da je „ljudsko pamćenje veoma selektivno, naročito kada sa njim rade lukavi i zlonamerni“.
Govorićemo ne samo o hiljadama vojnika i oficira jugoslovenske vojske koji su ratovali za nezavisnost svoje zemlje i izvršavali svoju dužnost, nego ćemo se setiti i dve i po hiljade civila čije su živote zgazili SAD i njihovi saučesnici u zločinu, kasetnim bombama, raketama, municijom sa osiromašenim uranijumom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićJevgenij Primakov, rukovodilac Rossotrudničestva
Jevgenij Primakov, rukovodilac Rossotrudničestva  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Jevgenij Primakov, rukovodilac Rossotrudničestva
On je napomenuo da su kanibalizam, prezir prema međunarodnom pravu i drsko pravo jačeg pravo lice, odnosno „njuška“ tog takozvanog civilizovanog sveta. Na pitanje, da li će Srbija zaboraviti nepravdu koja joj je naneta, odgovor nema, ali ističe da je Rusija svoje zaključke izvukla.

Revizija istorije i „buldožer diplomatija“

Goran Petronijević, advokat i šef tima odbrane Radovana Karadžića, nadovezao se na Primakovljevu tezu, konstatujući sa žaljenjem i zabrinutošću da je u srpskom narodu počeo da se javlja zaborav, kao prvi korak u funkciji revizije istorije.
On navodi da se ista imena koja su se vrtela oko rasparčavanja Jugoslavije, sada ponovo vrte. Američki ambasador Kristofer Hil i diplomata i špijun CIA Vilijam Voker bili su prisutni prilikom sceniranja takozvanog masakra u Račku. Njih, Ričarda Holbruka i ostale američke zvaničnike, Petronijević naziva „buldožer diplomatama“.
© AP Photo / VLADIMIR DIMITRIJEVICF 117
F 117 - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
F 117
Srbija vojno nije poražena i oko toga su saglasni svi govornici Okruglog stola, ali takođe dele ideju i da smo poraženi nakon okončanja ratnih sukoba.
Za Ruse imperativno da shvate kako je Srbija bila samo trening, dok je sa Rusijom glavna utakmica, rekao je Petronijević.

Poslednje uporište

Sergej Baburin, predsednik Međunarodne slovenske akademije nauka i bivši potpredsenik Dume rekao je da Srbi i Rusi predstavljaju poslednje evropsko uporište duhovno-moralnih vrednosti.
Hajde da razumemo: današnja zapadna invazija na ljudske duše je direktan nastavak agresije iz 1999. i toj invaziji moramo zajedno pružiti otpor. Zapamtimo: nije moguće umilostiviti zlo! Treba težiti pobedi dobra!
© Tanjug / VLADIMIR DIMITRIJEVICBombardovanje Beograda 1999.
Bombardovanje Beograda 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Bombardovanje Beograda 1999.
On objašnjava kako se Zapad postarao da uništi sam pojam suvereniteta i napominje da su SAD i njihovi zapadni saveznici u dve decenije 21. veka izvršile svoje „humanitarne“ intervencije više od 20 puta.

Rat smo dobili, gubimo u miru

Pukovnik Ljubinko Đurković služio je kao komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade i komandant svih jedinica koje su neposredno učestvovale u odbrani Košara. Njegova brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja za ratni doprinos i on je takođe mišljenja da rat nismo izgubili 1999.
© RTSBorci 549. motorizovane brigade na Paštriku
Borci 549. motorizovane brigade na Paštriku - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Borci 549. motorizovane brigade na Paštriku
Potpisivanjem Kumanovskog sporazuma jeste potpisan mirovni sporazum, ali rat pored oružanog oblika sadrži i druge komponente i načine vođenja. Tu su psihološko-propagandna komponenta, ekonomska, diplomatsko-politička. Tog sporazuma o miru pridržava se samo Srbija, a neprijatelj nastavlja ratna dejstva u drugim oblicima.
Pukovnik Đurković veruje da nas herojska borba koju su srpski sinovi pružili 1998. i 1999. na Kosovu i Metohiji obavezuje da ne pokleknemo pod pritiscima ovog današnjeg, neoružanog rata. U slavu i čast mira, smatra Đurković, trpimo strahovite posledice, ali ni to neće večno trajati.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPukovnik Ljubinko Đurković
Pukovnik Ljubinko Đurković - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pukovnik Ljubinko Đurković
Danas u ovom drugom obliku ratovanja moramo se suprotstaviti da zaštitimo to naše sveto Kosovo i Metohiju, zavetno Kosovo i Metohiju. Imamo i načine i mogućnosti, uz određena žrtvovanja, da to učinimo, zaključuje Đurković.

Novi svet

Vladimir Kršljanin, diplomata iz vremena Slobodana Miloševića, osvrnuo se na novo pozicioniranje i raspored svetskih sila koje, po njemu, karakterišu duhovno-moralne vrednosti kojih u anticivilizaciji Zapada – nema.
Rusija i Kina danas predvode ljudsku civilizaciju koja je na putu trijumfa nad svojom suprotnošću, oličenoj u nelegitimnoj zločinačkoj oligarhiji koju često i ne sasvim pravilno zovemo Zapad. Kada bi zločinačka oligarhija bila sigurna da će preživeti zajedno sa dovoljnim brojem svoje posluge, milion ljudi im je verovatno dovoljan, ne bi se libila da uništi sve ostalo čovečanstvo.
Srbija je, govori Kršljanin, bila preteča, vesnik novog sveta. Njen otpor NATO agresiji nije bio očajnički, već duhovno i moralno superioran, zbog čega ni 19 zapadnih zemalja zajedno nisu uspele da je pobede.
CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet / Nato bombardovanje SR Jugoslavija 1999. godine. Nato bombe srušile kuće u Vidovdanskom naseljuRazrušennыe v rezulьtate bombardirovki NATO doma v poslke Vidovlan, Юgoslaviя, 1999 god
Razrušennыe v rezulьtate bombardirovki NATO doma v poslke Vidovlan, Юgoslaviя, 1999 god - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Razrušennыe v rezulьtate bombardirovki NATO doma v poslke Vidovlan, Юgoslaviя, 1999 god

Amerikocentrični svet se ljulja

Predsednica Fonda istorijske perspektive i akademik SANU Natalija Naročnjicka, zatvorila je skup, a njen govor se osvrtao na promene koje će potresti čitav svet nakon razrešenja sukoba Istoka i Zapada.

Amerikocentrični svet se zateturao i njihova aksiomatika je prestala da bude neosporna i stoga ceo svet sada gleda na tu konfrontaciju, neko sa nadom, neko sa strepnjom, shvatajući da će pobeda Rusije dovesti do krupnih, postepenih, možda ne brzih, ali obaveznih promena velikih razmera.

© SputnikRuska istoričarka Natalija Naročnicka
Ruska istoričarka Natalija Naročnicka - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Ruska istoričarka Natalija Naročnicka
Ona napominje da je Zapadna Evropa u proteklih 30 godina izgubila uticaj koji je nekada imala na svetsku politiku i da je postala puki poslušni instrument. Srbija je, kaže Naročnjicka, „veoma neprijatna enklava za Zapad“.

Na Srbiju se vrši kolosalan pritisak i to nije samo javni cilj da se ona natera da se odrekne Kosova, koje je kolevka srpske državnosti i centralni nerv srpske istorijske nacionalne misli i pogleda na svet. To je stvaranje druge, militantno-islamske agresivne albanske države, koja ima zajedničku granicu sa Albanijom.

Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
SRBIJA
Patrijarh: Čitavom svetu potreban je mir, ne prihvatajmo ultimatume koji znače odricanje od sebe
Naročnjicka smatra da će Zapad tek zažaliti zbog svoje balkanske politike, podsećajući sa jedne strane na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića čiji je zadatak bio stvaranje islamskog pojasa od Jadrana do Kineskog zida, a sa druge na nemogućnost i nesposobnost Zapadne Evrope da ovakvim prohtevima stane na put.
Zaključak govornika bio je isti, kao i njihova uverenja. Srbija je preživela pakao devedesetih, preko raspada Jugoslavije do bombardovanja 1999. ali je taj pakao bio samo poligon za vežbanje NATO pakta i Sjedinjenih američkih država za „glavni meč“ – rat sa Rusijom.
© Sputnik / Telegram / Sputnjik SrbijaZgrada američke ambasade u Moskvi
Zgrada američke ambasade u Moskvi  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Zgrada američke ambasade u Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala