Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh: Čitavom svetu potreban je mir, ne prihvatajmo ultimatume koji znače odricanje od sebe

© Tanjug / JADRANKA ILIĆPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije u Somboru, nakon čega je rekao da je bila reč o "najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka".
"U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadžbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara", naveo je patrijarh Porfirije.
On je podsetio da je ubijen prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji.
"Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu, najpotrebnije od svega mir, najpotrebnije međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku dušu pod kapom nebeskom, ali i za svaki narod da organizuje život za sebe kako mu odgovara. Sećajući se kada su u ovom gradu razarane fabrike, dečji vrtići, domovi, čak i izvorišta vode. Dok su okolnim putevima jurile krstareće rakete da izruče smrtonosni tovar, mi činimo danas isto ono što su Somborci činili toga dana, toga ratnog proleća Somborci su se okupljali na ovom trgu, šaljući poruke mira svetu i moleći za mir", naveo je patrijarh.
To činimo i mi, moleći se za one koji su život izgubili od zločinačkih pucnjeva sa neba, naglasio je.
"Umesto da dolaze anđeli koji donose mir, dolazili su oni koji su sejali smrt. Mi se danas još usrdnije molimo, jer se u Evropi dešava sukob koji preti da uvuče čitav svet. Molimo se da tamo gde se vodi rat, u Ukrajini, što pre prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv. Neki bi hteli da i naš srpski narod ponovo, preko reda, gurnu u sukobe, i to i međusobne i sukobe sa drugima. Drugi, koji ne shvataju da je hrišćanski bog bog ljubavi i mira, a da crkva živi i svedoči mir, blagovesteći ga svima, zahtevaju od crkve da svojim stavovima pruži pokriće onima koji bi da nas gurnu u međusobne nesporazume, nove ratove i sukobe", kazao je patrijarh.
Poslanje crkve je da mir svedoči, mir svoj dajem vam rekao je niko drugi do sam gospod. Taj mir nije kao onaj koji o miru neprestano govore, više i glasnije od drugih, a istovremeno proizvode beskrajne količine oruđa smrti i od nje žive neuporedivo bolje od drugih, rekao je patrijarh.
„Gradimo i čuvajmo najpre božji mir u sebi, pa ćemo onda moži da se mirimo i sa drugima, sa našim bližnjima, prijateljima, kolegama, svima, a onda ćemo moći da budemo istinski blagovesnici mira. Molimo se i borimo se da se naša stradanja ne ponove ni nama niti bilo kome drugome. Istrajmo uporno na putu razgovora, dijaloga, koji ima za cilj makar elementarno međusobno razumevanje među ljudima. Ali ne prihvatajmo ultimatume ili ucene po bilo koju cenu. Ultimatume koji podrazumevaju poklanjanje i odricanje od sebe i svoga“, kazao je patrijarh.
Ako se ovde opet pokrene spirala zla, nema sumnje i nisu potrebni argumenti da ćemo svi biti potpuni gubitnici, dodao je.
„Govoreći ovo zagledan sam u krst na kome je gospod naš Isus Hristos raspet. Na krst na koji su razapete stotine hiljada, možda i milioni, idući za Hristom, ali i iz roda našega, od svetog kneza Lazara, do Radovana Medića i Milice Rakić, mladih i starih postradalih te kobne 1999. godine. Kao što je gospodnje raspeće vaskrsenjem dalo ne samo smisao, već i konačnu suštinsku pobedu, ne samo potonjim stradanjima na pravdi Boga, nego i svakom ljudskom stvaralaštvu, ljubavi i tuzi, tako i ovo stradanje vidimo kao čvrsto koračanje za Hristom i nesumnjive konačne pobede. Stoga se danas molimo za sve postradale u proleće 1999, nevino postradale, za naše sunarodnike, našu braću i sestre, Bog neka im dušu prosti i da im večni pokoj i svim ljudima postradalim u vreme NATO agresije na srpski narod. U zdravlju i svakom dobru neka Bog da da dočekamo praznik pobede, vaskrsenja gospoda našega Isusa Hrista“, zaključio je patrijarh Porfirije.
Državna ceremonija obeležavanja 24. godišnjice početka NATO bombardovanja - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
SRBIJA
24 godine od NATO agresije: Centralna manifestacija Dana sećanja na žrtve bombardovanja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala