- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.
Srbija i Litvanija - Sputnik Srbija

Pobeda Srbije nad Litvanijom – Tadić razbio „bunker“, Vanja bio lek za „stare boljke“

Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije pobedom od 2:0 nad Litvanijom otvorila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.
Među publikom u Srbiji, nažalost, nije vladalo preveliko interesovanje za ovaj duel na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, a možda je i bolje jer sasvim sigurno da ne bi bili potpuno zadovoljni izdanjem izabranika selektora Dragana Stojkovića Piksija.
U prvom redu, nezadovoljstvo može biti prisutno zbog činjenice da su igrači Srbije ponovo pokazali stare boljke sa Mundijala u Kataru, mnogo prostora su ostavljali rivalima za kontranapade, a rupe između defanzivaca i veznjaka su bile evidentne.
Srećom po Srbiju, kvalitet igrača Litvanije nije bio takav da su te šanse mogle da budu iskorišćene, a uz to je golman Vanja Milinković-Savić svoj posao obavio na vrhunskom nivou, gospodario je kaznenim prostorom i ispravljao greške saigrača kojih nije bilo malo.
Srbija je imala mnogo poteškoća da probije čvrst blok rivala, uradila je to dvaput za golove, najpre je mrežu Litvanaca otključao Dušan Tadić u 16. minutu na asistenciju Filipa Kostića, a u strelce se upisao i Dušan Vlahović u 53, na asistenciju kapitena, pošto je prethodno u prvom poluvremenu pogodio stativu.
Vredi istaći, selektor Stojković je u startnu postavu uvrstio Strahinju Erakovića, Nemanja Gudelj je bio centralni bek, od starta su igrali kao napadački tandem Aleksandar Mitrović i Vlahović, dok su kao centralni vezisti dejstvovali Saša Lukić i Marko Grujić.
Izlazak Vlahovića i ulazak Sergeja Milinković-Savića je značio i promenu ideje u timu Srbije, prepuštena je inicijativa protivniku i čekalo se na kontranapade,
Ipak, bez obzira na primedbe, važno je bilo pobediti na otvaranju kvalifikacija, a Srbiju u ponedeljak čeka duel u Podgorici protiv veoma inspirisane Crne Gore koja je ranije savladala Bugarsku u gostima minimalnim rezultatom.
Mladen Krstajić  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
SPORT
Krstović „srušio“ Krstajića – lider Bugara razočaran: „Crnogorci nisu zaslužili pobedu“
Smušeno je Srbija ušla u utakmicu, protivnik se odmah povukao na svoju polovinu i dozvolio inicijativu, a tu srpski tim kao da nije imao pravu ideju – mnogo lopti je išlo u aut, a sve pošto je u drugom minutu Litvanija imala prvu veliku šansu, srećom ne i kvalitet da je iskoristi.
Vremenom je igra Srbije dobijala konture, u osmom minutu je Živković zapretio centaršutom, a u 14. je Vlahović propustio priliku da zatrese mrežu rivala, veoma lošom reakcijom iz kaznenog prostora.
Kako to treba izvesti pokazao je Tadić dva minuta kasnije, prodor Kostića i dobro dodavanje je umeo da iskoristi i zatrese mrežu protivnika za prednost koja je dala olakšanje Piksijevim izabranicima i dodatan elan.
Nizale su se prilike u narednih desetak minuta, Litvanija je postavila loš čvršći blok i čekala kontranapade koji su imali miris opasnih, ali nijedan nije bio dovoljno dobar – ponovićemo, zbog manjka kvaliteta i dobrih reakcija golmana Milinković-Savića.
Zabrinjavajuće za Srbiju je bilo videti da, kao na Mundijalu u Kataru, postoje velike rupe u prostoru između defanzivne linije i veznog reda, neretko je rival lako zauzimao te pozicije i izražavao nameru da napadne.
Činjenica da je Stojković na centralnog beka stavio Gudelja mogla je da se obije o glavu Srbiji u 28. minutu, špic rivala Paulauskas se lako okrenuo pored njega, nižeg za celu glavu, šutirao je sa sedam-osam metara, ali preko gola.
Još jednu opasnost za Srbiju režirali su njeni igrači, u 33. minutu Eraković je bio neodlučan u intervenciji ispred protivnika u svom kaznenom prostoru, ponovo je Vanja morao da vadi kestenje iz vatre, a potom je pokrenuo i kontranapad iz koga je zamalo bez gola ostao Mitrović.
Ipak, u 35. minutu Srbija je našla način da probije blok, posle kornera je Živković vratio loptu u kazneni prostor, Vlahović se našao na njenom putu, pokušao je petom i pogodio stativu, posle čega su ponovo Litvanci zapretili iz kontranapada, a i Mitrović je pokušao udarcem glavom – sve je bilo bezuspešno i na veliki odmor se otišlo sa minimalnom prednošću na kontu Srbije.
Već četiri minuta po povratku na teren, Srbija je imala veliku priliku, ali je propustila da je iskoristi – jednostavno srpski igrači su se preigrali u kaznenom prostoru rivala, Tadić je na kraju ostao bez rešenja i mreža je ostala netaknuta.
Kao po pravilu, usledio je kontranapad Litvanije i velika šansa za Jankauskasa, ali je Milinković-Savić ponovo bio odličan i u nastavku je pokrenuo akciju za drugi gol Srbije.
Ovoga puta nije bilo komplikacija, Mitrović i Tadić su odlično kombinovali, a kapiten je pronašao usamljenog Vlahovića u srcu šesnaesterca, što je bila laka okolnost za napadača tog profila i od 53. minuta srpski tim je poveo sa 2:0.
Deset minuta kasnije Piksi je odustao od igre sa dva napadača, Vlahovića je zamenio Sergej Milinković-Savić, a u 65. je ponovo Litvanija uspela da se odbrani, samo zahvaljujući „zaigravanju“ srpskih fudbalera – ishod je poništen gol Kostića zbog ofsajda.
U 72. minutu debitovao je Lazar Samardžić, zamenio je Tadića, ali je ipak ostao neko da se „zaigra“ – to je bio Sergej, umesto da šutira posle dobrog dodavanja Živkovića, on je čekao da se još bolje namesti i šansa je otišla u nepovrat.
Još jedna stara boljka je viđena u naredna dva minuta, dvaput su se kockali vezni igrači Srbije, otvorili su dve šanse za protivnike, ali je srećom Vanja bio odličan i sprečio je golove za protivnike pa do kraja meča nije bilo većih uzbuđenja.
Tok meča ste mogli da pratite uz Sputnjik.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:40 24.03.2023
90' – Kraj! Pobeda Srbije!
I samo je to važno...
Srbija i Litvanija - Sputnik Srbija
22:36 24.03.2023
90' – Još četiri minuta
Nadoknada je u toku...
22:25 24.03.2023
80' – Još dve izmene
Milenković menja Živkovića, a Joveljić Mitrovića.
22:22 24.03.2023
78' – I opet!
Sergej gubi loptu, Vanja uspeva i ovo da odbrani!
22:21 24.03.2023
76' – Opet Vanja...
Černič je proleteo po levom boku topovski je šutirao, ali je srpski golman odlično reagovao.
22:19 24.03.2023
75' – Sergej nedovoljno odlučan
Dobio je divnu loptu od Živkovića, umesto da odmah šutira želeo je da se zagradi, izgubio je ritam u tom momentu i loše šutirao.
22:16 24.03.2023
72' – Debituje Samardžić!
Tadić prepušta mesto svom nasledniku, a u igri je i Ivan Ilić, umesto Lukića.
22:14 24.03.2023
70' – Srbija se povukla
Prepuštena je inicijativa rivalu, čeka se greška za kontranapad.
22:09 24.03.2023
65' – I opet su preterali!
Kostić je postigao gol, ali je on poništen zbog ofsajda.
Utisak je da je akcija mogla mnogo ranije da bude okončana.
22:07 24.03.2023
63' – Sergej menja Vlahovića!
Zanimljiva promena selektora Srbije.
21:58 24.03.2023
53' – Konačno! Drugi gol za Srbiju!
Sjajna akcija Mitrovića i Tadića i realizacija Vlahovića!
Srbija vodi 2:0!
Srbija i Litvanija - Sputnik Srbija
21:56 24.03.2023
51' – I opet kontranapad!
Jankauskas se našao pred golmanom Srbije, imao je sve vreme ovog sveta, ali je, srećom, loše šutirao.
21:55 24.03.2023
49' – Moralo je jednostavnije...
Grujić je istrčao kao krilo, centrirao, našao Tadića, a kapiten je toliko zakomplikovao da je u jednom momentu oko njega bila grupa od petorice rivala.
21:53 24.03.2023
48' – Povreda Pavlovića?!
Drži se mladi centralni bek za preponu...
21:36 24.03.2023
45' – Poluvreme!
Mnogo napada je imala Srbija, nije mogla do više od dva šuta u okvir gola protivnika zbog žestoke i čvrste odbrane, a istovremeno je strahovala od kontranapada koji nisu bili bezopasni.
Sreća za srpski tim je činjenica da Litvanija nema toliki kvalitet da iskoristi šanse, ali i to da je Tadić uspeo da realizuje jedan od mnogobrojnih centaršuteva Kostića sa levog boka.
Srbija vodi 1:0.
Srbija i Litvanija - Sputnik Srbija
21:33 24.03.2023
44' – Mitrović!
Ponovo sjajan centaršut Kostića, Mitrović glavom, ali dobra reakcija Kuzokovolasa.
21:31 24.03.2023
42' – I opet Vanja...
Ponovo opasan centaršut Litvanaca, niko nije reagovao od igrača Srbije – samo golman.
21:27 24.03.2023
37' – Srbija žestoko pritiska, ali...
Čvrst je blok protivnika, teško je lopti da nađe put do otvorene šanse, a sa druge strane rival vreba kontranapad.
Mač sa dve oštrice za srpski tim, opasnost je u jednom naletu svojim dugim nogama sprečio Grujić.
21:25 24.03.2023
36' – Opasan kontranapad!
I dalje Srbija ima mnogo rupa između odbrane i veznog reda, srećom pa Litvanci nemaju kvalitet da to iskoriste.
21:24 24.03.2023
35' – Stativa!
Posle kornera je lopta došla do Živkovića, šutirao je jako levom nogom, Vlahović je petom pokušao da je skrene u gol, ali je ona završila na spoljnom delu stative.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala