- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliki asteroid približava se Zemlji: Tri puta je veći od onog u Čeljabinsku

CC0 / Piksabej / Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Asteroid tri puta veći od onog koji je pao u Čeljabinsku približava se Zemlji brzinom od 28.000 kilometara na sat, a u subotu će nam biti bliže i od Meseca kad će i projuriti kraj naše planete.
Asteroid će u subotu projuriti pored Zemlje na polovini udaljenosti od Meseca, oko 173.000 kilometara.
Trenutne procene su da je veličina asteroida oko 93 metra, a najbliže će nam biti u 20.51 sati. Vidljiv sa severne polulopte biće tek minut kasnije, dok bi najsjajniji prema NASA-inim proračunima trebao biti za promatrače iz jugoistočne Azije.
Na sreću, asteroid poznat kao 2023 DZ2 proći će pored naše planete brzinom od 28.044 km/č. Gledaoci neba sa teleskopima od 15 centimetara ili većim imaju priliku da vide svemirski kamen.
Projekat virtuelnog teleskopa će takođe prenositi prolazak asteroida uživo u 19.30. Posmatrano teleskopom sa severne hemisfere, asteroid će izgledati kao zvezda koja se sporo kreće iznad jugoistočnog horizonta, istočno od sazvežđa Orion, Veliki i Mali pas.
Iz NASA-e navode kako se asteroid takve veličine na tako blisku udaljenost od Zemlje pojavi jednom u deset godina, ali opasnosti za planetu nema. Iako nije poznato odakle je tačno došao, većina asteroida koji prolaze blizu Zemlje nalaze se u asteroidskom glavnom pojasu između Jupitera i Marsa.
2023 DZ2 naučnici su primetili još 27. februara u Španiji iz opservatorije na Kanarskim ostrvima u sklopu evropskog projekta za istraživanje asteroida bliskih Zemlji.
Planete - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Redak astronomski fenomen uskoro na nebu, biće vidljiv sa Zemlje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala