- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Redak astronomski fenomen uskoro na nebu, biće vidljiv sa Zemlje /video/

CC0 / Pixabay / Planete
Planete - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
U noćima između 25. i 30. marta na nebu će biti vidljivo čak pet planeta dok stoje poravnate u nizu - Jupiter, Merkur, Venera, Uran i Mars.
Da bi ste uspeli da vidite ovaj redak astronomski događaj, stručnjaci tvrde da su ključni vremenski trenutak i vedro nebo. Zato morate pronaći neko tamno mesto, bez mnogo gradske svetlosti koje pruža jasan i neometan pogled na zapadni deo horizonta.
Iako će većina od navedenih planeta - poput Venere koja je odmah posle Sunca i Meseca, najsjajnija u Sunčevom sistemu – biti vidljiva golim okom, da biste ugledali Uran i ostatak planeta u nizu, biće vam potreban dvogled ili čak teleskop.

Šta treba uraditi nakon zalaska Sunca između 25. i 30. marta?

Ubrzo nakon što Sunce zađe, pogledajte na zapad. Nisko na nebu, gde je Sunce upravo nestalo, Jupiter i Merkur će se pojaviti jedan pored drugog. Odmah iznad Jupitera će biti vidljiva Venera, koja kako je spomenuto jeste treća najsjajnija planeta u našem sistemu - stoga, nećete imati problema da je uočite na nebu, a ona će vas dalje navoditi ka Uranu - levo od nje.
Važno je znati da će sve ove planete biti uočljive tek nakon što sa neba nestane sva sunčeva svetlost, i da ćete na raspolaganju imati oko sat ili dva, pre nego što se Jupiter i Merkur spuste ispod horizonta, prenela je "Nacionalna geografija".
Što se tiče Marsa, ova planeta će biti vidljiva tokom dužeg vremenskog intervala i to na jugozapadnom delu neba iznad polumeseca od 25. do 27. marta i ispod Meseca nakon 28. marta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala