- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski raketni sistem Tornado G u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Poljska podigla više od 100 kilometara ograde od bodljikave žice na granici s Kalinjingradom

Pratite nas
U toku je 393. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zapadne zemlje da se pripreme za dug sukob u Ukrajini. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov smatra da snabdevanje Ukrajine granatama sa osiromašenim uranijumom može izazvati Armagedon. Nastavljaju se borbe u Artjomovsku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:18 23.03.2023
Evropska unija planira da u narednom, 11. paketu sankcija Rusiji, veliku pažnju posveti borbi protiv zaobilaženja ranije uvedenih restriktivnih mera, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
22:04 23.03.2023
U Odeskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost. Lokalni mediji javili su da su se u oblasti čule eksplozije.
21:47 23.03.2023
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
SVET
Američki general: Sukob u Ukrajini nosi rizik za teritoriju SAD
20:34 23.03.2023
18:26 23.03.2023
Sjedinjene Američke Države otvorene su za konstruktivnu diplomatiju sa Rusijom u cilju okončanja sukoba u Ukrajini ako Moskva pokaže znake spremnosti na takvu saradnju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Ako vidimo bilo kakve naznake da je Rusija posvećena konstruktivnoj diplomatiji i da je spremna da za nju kako bi prekinula ovu agresiju, mi ćemo iskoristiti ovu priliku“, rekao je Blinken tokom saslušanja u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, odgovarajući na pitanje kakve napore Vašington ulaže kako bi zaustavio sukob u Ukrajini.
Kako je naglasio, Vašington trenutno ne vidi iz Moskve naznake spremnosti da završi specijalnu operaciju u Ukrajini.
17:18 23.03.2023
Sjedinjene Američke Države nameravaju da isporuče Ukrajini tenkove „abrams“ koje Pentagon već ima u zalihama, a neće proizvoditi nove, kako je prvobitno predviđeno, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.
„Uzećemo tenkove iz skladišta i preradićemo ih kako bismo ih prilagodili za izvoz. Tako da će to biti iz zaliha, a ne u okviru nove nabavke“, rekao je Ostin na saslušanju u Kongresu.
Američka vojska je ove nedelje saopštila da će ukrajinskoj vojsci poslati tridesetak tenkova „abrams“ u starijoj modifikaciji M1A1 umesto ranije obećanog M1A2 kako bi se ubrzale isporuke.
Pentagon je ranije objasnio da bi za slanje 30 „abramsa“ M1A2 bilo potrebno oko godinu dana, dok bi tenkove u modifikaciji M1A1 bilo moguće pripremiti za isporuku do jeseni bez ozbiljnih gubitaka u borbenim sposobnostima.
15:16 23.03.2023
Poljska vojska je podigla više od 100 kilometara ograde od bodljikave žice na granici sa Kalinjingradskom oblašću, saopštili su predstavnici poljske pogranične službe.
15:12 23.03.2023
Ukrajinske snage koncentrisale su oko Artjomovska oko 80.000 vojnika, objavio je osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin.
"Protivnik je koncentrisao oko 80.000 vojnika oko Artjomovska. Te snage su u Seversku, Slavjansku, Kramatorsku, Družkovki , Konstantinovki i Časovom Jaru", rekao je Prigožin.
14:52 23.03.2023
Ukrajinska policija blokirala je Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je nastojnik manastira, mitropolit Pavel.
"Danas je policija oko lavre i unutra. Oni su tihi, mirni. Bog im je svedok", rekao je mitropolit koji je na čelu lavre od 1994. godine.
14:45 23.03.2023
Slovačka je predala Kijevu prva četiri lovca MiG-29, saopštio je ministar odbrane te zemlje Jaroslav Nađ.
Ostali avioni biće isporučeni u narednim nedeljama.
13:41 23.03.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska iznosili su oko 70 vojnika;
◾Ruske oružane snage su likvidirale 25 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;
◾Ruske trupe su likvidirale više od 80 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište goriva i maziva 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;
◾Ruske oružane snage su likvidirale do 50 ukrajinskih vojnika i uništile haubice D-20 i D-30 na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
◾Ruske trupe uništile su skladište municije 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Lastočkino u DNR;
Ruski lovci oborili su ukrajinski bombarder Su-24 u Harkovskoj oblasti.
12:27 23.03.2023
Vladimir Zelenski „fizički“ nije mogao da poseti grad Artjomovsk u DNR, za koji se sada vode žestoke borbe, siguran je Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga „Ahmat“.
„Ako bi se Bahmut pojavio u animiranom videu u njegovom bunkeru, onda je mogao i završio tamo. U drugim slučajevima, ni Zelenski ni bilo ko iz rukovodstva Ukrajine ne bi mogli da završe u Artjomovsku, to je fizički nemoguće. Znajte da ga tamo fizički nije bilo. Neka pokažu snimke dolaska i odlaska. Ali neće moći da ih pokažu", rekao je Alaudinov u televiziji „Rusija 1“.
Vladimir Zelenski je prethodnog dana rekao da je obišao položaje ukrajinskih trupa na Artjomovskom pravcu. Koji objekat je posetio nije saopšteno.
12:06 23.03.2023
U Belorusiji je formiran novi protivvazdušni raketni puk, koji će biti raspoređen u gradu Lunjinec, Brestska oblast, saopštilo je republičko Ministarstvo odbrane.
„Prilikom formiranja puka posebna pažnja posvećena je stvaranju savremene vojne infrastrukture i obrazovno-materijalne baze, opremanju udobnih mesta za smeštaj osoblja, pitanjima socijalne sigurnosti vojnih lica i njihovih porodica“, navodi se u saopštenju beloruske vojske.
Ministar odbrane Viktor Hrenjin će u četvrtak posetiti novoformiranu vojnu jedinicu u Lunjincu.
09:51 23.03.2023
Kijev bi uskoro mogao da krene u ofanzivu u oblasti Artjomovska (Bahmuta), izjavio je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski.
09:35 23.03.2023
Bela kuća strahuje da bi Peking mogao da ubedi druge zemlje da SAD nisu zainteresovane za rešavanje situacije u Ukrajini, prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovanog predstavnika američke administracije.
„SAD su zabrinute da će ih kineski predlog saterati u ćošak. Bez obzira na američke rezerve, potpuno odustajanje od pregovora bi moglo omogućiti Kini da dokaže drugim zemljama koje su umorne od rata i ekonomske štete koju on izaziva da Vašington nije zainteresovan za mir“, piše u publikaciji.
08:19 23.03.2023
Grupacija ruske armije „Istok“ uništila je pet ukrajinskih dronova, minobacač kalibra 120 mm i haubicu američke proizvodnje, rekao je za Sputnjik Aleksandar Gordejev, portparol grupe.
„U južnodonjeckom pravcu posada protivvazdušnog raketnog sistema Osa-AKM Korpusa marinaca Pacifičke flote oborila je bespilotnu letelicu Valkira. U pravcu Zaporožja neprijateljsku haubicu američke proizvodnje uništio je Lancet“, rekao je Gordejev.
07:57 23.03.2023
Češka je maksimalno pomogla Ukrajini u nabavci naoružanja, ali više nema mogućnosti za to, nema dovoljno radnika za proizvodnju municije, rekao je češki predsednik Petr Pavel u intervjuu nemačkom listu Zidojče cajtung.
"Češka je pomogla Ukrajini u snabdevanju oružjem koliko je mogla, ali više nema kapacitet za to“, rekao je on.
Češka, prema Pavelovim rečima, ima neke mogućnosti u oblasti protivvazdušne odbrane i proizvodnje municije, ali ovo drugo može biti problematično zbog nedostatka radne snage uz trenutno veoma nisku stopu nezaposlenosti u republici.
07:42 23.03.2023
Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, smatra da je Ukrajina, da budemo iskreni, deo Rusije. Prema njegovim rečima, ruski i ukrajinski građani su zbog geopolitičkih razloga morali da se pomire sa „ovim fiktivnim granicama“.
U intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujušći Sputnjik Medvedev je istakao da su teritorije moderne Rusije i Ukrajine bile deo Ruske imperije i da su naseljene izvornim ruskim stanovništvom.
„Sve je to bilo Rusko carstvo, osim određenih područja koja su nam pripala kao rezultat Drugog svetskog rata – te teritorije su takođe bile naseljene izvornim ruskim stanovništvom i uvek su bile deo Rusije u užem smislu reči – velike Rusije, a ne male Rusije“, dodao je on.
07:25 23.03.2023
Više se ne razmatra pitanje demilitaritacije zone oko zaporoške nuklearke, izjavio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.
"Svesni smo da će to stvoriti dodatne poteškoće, posebno u zoni aktivnih neprijateljstava“, rekao je on na seminaru u Američkom nevladinom savetu za spoljne odnose.
„Na oko jedne milje od demilitarizovane zone teritorija će biti izuzetno militarizovana. Dakle, mi to više ne razmatramo“, dodao je on.
Prema rečima gospodina Grosija, sada je potrebno pre svega „obezbediti da stanica ne bude napadnuta ili da se stanica ne koristi za napad“.
07:12 23.03.2023
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da telefonira svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u roku od dva do tri dana, saopštio je sam političar, prenosi turski kanal NTV.
„Za dva ili tri dana imaćemo još jedan telefonski razgovor sa gospodinom Putinom“, rekao je Erdogan.
On je precizirao da sa predsednikom Rusije planira da razgovara o sporazumu o žitu i izvozu ruskog đubriva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala