- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki general: Sukob u Ukrajini nosi rizik za teritoriju SAD

© AP Photo / Patrick SemanskyPogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Sukob u Ukrajini nosi rizike za teritoriju samih Sjedinjenih Američkih Država, smatra načelnik Severnoameričke komande protivvazdušne odbrane (NORAD) general Glen van Herk.
Govoreći na saslušanjima u Kongresu, on je izrazio zabrinutost kako zbog mogućnosti pogrešnog tumačenja namera strana, tako i zbog pretnji namernih dejstava Rusije protiv zapadnih zemalja u pokušaju da ih natera da povuku podršku Ukrajini.
„Smatram da bi bilo kratkovido posmatrati rat Rusije protiv Ukrajine kao ograničenu regionalnu krizu. Ruska dejstva predstavljaju veoma realne rizike od pogrešne procene i širenja sukoba van njegovih trenutnih granica – scenarija koji bi mogli brzo da povećaju rizike po Severnu Ameriku i odbranu kontinenta“, rekao je Van Herk.
Prema njegovim rečima „ako Rusija pokuša da ubedi saveznike da preispitaju podršku Ukrajini putem eskalacije ili aktivira očajničke pretnje da se upotrebi nuklearno oružja u Ukrajini, rizici za teritoriju SAD će se povećati“.
Ranije je zamenica britanskog sekretara za odbranu Anabel Goldi izjavila da će London predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD neće slati municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, ali da su u SAD uvereni da ta municija ne predstavlja radioaktivnu pretnju.

SAD će morati da udvostruče vojni budžet

Sa svoje strane, načelnik združenog generalštaba SAD, general Mark Mili, izjavio je da će SAD morati da udvostruče svoj već rekordni budžet za odbranu ako događaji u Ukrajini dovedu do kraha posleratnog svetskog poretka i početka sukoba velikih sila.
neeksplodirana granata - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski ambasador: Zapad približava čovečanstvo nuklearnom Armagedonu
On je kao uslov za očuvanje poretka formiranog posle Drugog svetskog rata, koji još uvek štiti čovečanstvo od trećeg, nazvao opstanak Ukrajine „kao slobodne suverene i nezavisne zemlje sa integralnom teritorijom.
„Ako svetski poredak zasnovan na pravilima, koji ima već 80 godina, ode niz vodu... mi ćemo udvostručiti naše budžete za odbranu, jer neće početi era konkurencije, već sukoba velikih sila, a to je neverovatno opasno za ceo svet“, ocenio je general.
Mili je istakao da Rusija i Kina imaju interese nacionalne bezbednosti koji su konkurentne Sjedinjenim Američkim Državama i sposobnost da ih ugroze, ali rat sa ovim zemljama ne izgleda neizbežan.
„I Narodna Republika Kina i Rusija imaju mogućnost da ugrožavaju naše interese i način života. Međutim, rat sa Rusijom ili Kinom nije ni neminovan ni neizbežan“, zaključio je Mili.
Činjenicu da u svetu nije bilo sukoba velikih sila Mili je objasnio međunarodnim poretkom koji je nastao posle Drugog svetskog rata, kao i „vojnim potencijalom SAD i njihovih saveznika“.
Bela kuća je za 2024. godinu ponovo zatražila za Pentagon istorijski rekordni budžet od 842 milijarde dolara — 26 milijardi dolara više nego 2023. godine i skoro sto milijardi više nego 2022. godine.

O isporukama američkih tenkova

Sjedinjene Američke Države nameravaju da isporuče Ukrajini tenkove „abrams“ koje Pentagon već ima u zalihama, a neće proizvoditi nove, kako je prvobitno predviđeno, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.
„Uzećemo tenkove iz skladišta i preradićemo ih kako bismo ih prilagodili za izvoz. Tako da će to biti iz zaliha, a ne u okviru nove nabavke“, rekao je Ostin na saslušanju u Kongresu.
Američka vojska je ove nedelje saopštila da će ukrajinskoj vojsci poslati tridesetak tenkova „abrams“ u starijoj modifikaciji M1A1 umesto ranije obećanog M1A2 kako bi se ubrzale isporuke.
Ostin je dodao da Pentagon traži budžet za kupovinu maksimalne količine municije koju je američka industrija u stanju da proizvede.
„Tražimo više od 30 milijardi dolara za ulaganje u proizvodnu bazu i kupovinu maksimalne količine municije koje američka industrija može da proizvede“, precizirao je general.
Pentagon je ranije objasnio da bi za slanje 30 „abramsa“ M1A2 bilo potrebno oko godinu dana, dok bi tenkove u modifikaciji M1A1 bilo moguće pripremiti za isporuku do jeseni bez ozbiljnih gubitaka u borbenim sposobnostima.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
Putin: Rusija će biti prinuđena da reaguje na oružje sa osiromašenim uranijumom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala