- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski ambasador: Zapad približava čovečanstvo nuklearnom Armagedonu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaneeksplodirana granata
neeksplodirana granata - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, odlučivši da Kijevu isporučuju municiju sa osiromašenim uranijom, nepovratno vode svet do opasnog stadijuma iza kojeg se jasno nazire nuklearni armagedon, upozorava ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Čini se da je ‘prosvećeni’ Zapad na čelu sa Vašingtonom odlučio da nepovratno odvede svet do opasnog stadijuma iza kojeg se sve jasnije nazire nuklearni armagedon“, rekao je on.

Na ovaj način je ambasador komentarisao izjave administracije Bele kuće o tome da je municija sa osiromašenim uranijumom običan tip naoružanja koji se primenjuje već nekoliko desetina godina i ne predstavlja veću opasnost.

„Veoma je teško da se komentarišu gluposti ovog tipa. Američki činovnici su svojim neodgovornim izjavama ponovo dotakli dno. Ukrajini se neprestano isporučuje smrtonosno naoružanje kojim se ubijaju civili, kuće, škole, bolnice, vrtići“, konstatovao je Atonov.

Ruski ambasador je obratio pažnju na to da su negativne posledice upotrebe takve vrste municije više puta potvrdili zapadni novinari. Prilikom korišćenja takve vrste municije radioaktivna prašina, koja je neverovatno toksična je podložna dekontaminaciji i može da izazove rak.
„Amerikanci to veoma dobro znaju, jer su oni takvo oružje koristili u Iraku i Jugoslaviji. Žrtve su patile od smrtonosnih bolesti, a njihova deca su se rađala sa urođenim manama“, podsetio je ruski ambasador.
Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Medvedev: Sada je ozbiljno...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala