- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napad na TikTok – politički nalog američkih vlasti

© AP Photo / File photoTik tok
Tik tok - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Diskusija u Kongresu SAD, u kojoj je učestvovao izvršni direktor TikToka Džou Šouzi,verovatno neće uticati na odluku američkih vlasti da kinesku kompaniju proteraju s tržišta. Napad na TikTok u SAD motivisan je političkim i komercijalnim razlozima.
Uticaj kineskog servisa za kratke video snimke TikTok na nacionalnu bezbednost SAD i njenekorisnike je u središtu pažnje na sastanku članova Komiteta za energetiku i trgovinu s izvršnim direktorom TikToka Džou Šouzijem, koji se održava u četvrtak.
On će odgovarati na pitanja poslanika o tome da li mobilna aplikacija može da prikuplja lične podatke Amerikanaca, kao i o mogućoj povezanosti vlasnika TikToka, kineske kompanije „ByteDance“ s kineskom vladom.
Početkom marta Komitet za inostrane poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio je nacrt zakona koji omogućava predsedniku Sjedinjenih Amerčkih Država da uvede zabranu rada ove društvene mreže u zemlji. Istovremeno, američki mediji preneli su da Bela kuća zahteva od kineskih vlasnika TikToka da prodaju svoj udeo, jer u suprotnom aplikacija može biti zabranjena.
Uoči sastanka, na sajtu Kongresa SAD objavljeno je svedočenje Džou Šouzija, koji, pre svega, skreće pažnju zakonodavaca na visoku bezbednost ličnih podataka korisnika mreže, a takođe odbacuje optužbe da mobilna aplikacija predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.
Prvi čovek TikToka, takođe, ukazuje na to da je u cilju skladištenja podataka Amerikanaca koji koriste ovu društvenu mrežu u SAD, kompanija sklopila ugovor s američkom kompanijom „Orakl“, liderom u uslugama takozvanih klaud-servisa.
Trenutno, 100 odsto TikTok korisničkog saobraćaja u SAD prolazi kroz infrastrukturu koju kontrolišu „Orakl“ i Ministarstvo odbrane SAD. TikTok ima više od 150 miliona američkih korisnika u SAD, a kompanija je do danas uložila oko 1,5 milijardi dolara kako bi osigurala transparentnost, odgovornost i sigurnu kontrolu korisničkih podataka u SAD.
Džou Šouzi uverava američke zakonodavce da matična kompanija „ByteDance“ nije agent Kine, ili bilo koje druge zemlje. A tvrdnja da kompanija može da deli informacije o korisnicima u SAD s kineskom vladom je potpuno netačna, navodi vlasnik TikToka.
Malo je verovatno da će ovi prilično ubedljivi argumenti u Kongresu biti uzeti u obzir, konstatuje u razgovoru za Sputnjik ruski stručnjak u oblasti sajber bezbednosti, potpukovnik specijalnih službi u penziji Andrej Masalovič.
„Zakonodavci bi mogli da prirede spektakularnu predstavu - s uvredama zbog veza s kineskom vladom, s globalnim optužbama za špijunažu i pretnju nacionalnoj bezbednosti. Kineskakompanija će reagovati suzdržano i mirno, 'radimo kao i ranije, ne ulazimo u politiku, nemamo veze s vladom, komunikacija se odvija uglavnom među mladima od 13 do 15 godina, reklamiraju se farmerke, inače, uglavnom američke. Kinezi znaju da ne reaguju na provokacije. Amerikanci ne mogu da ih nateraju da rade ono što ne žele, pa će svi pokušaji zakonodavaca da uvrede kinesku stranu, da je isprovociraju na sukob, jednostavno biti ugašeni“, smatra stručnjak.
Ruski stručnjak za obaveštajni rad Evgenije Juščuk smatra da i politički i čisto merkantilni interesi mogu uticati na moguće odluke američkih vlasti na TikToku.
„SADpokušavaju da kontrolišu izvore informacija koji imaju veliki uticaj u javnosti. TikTok je jedan od njih, tako da su sa političke tačke gledišta Amerikanci sigurno zainteresovani da sami koriste ovaj resurs. Oni kontrolišu Jutjub, tako da svi osim Amerikanaca imaju problema sa cenzurom na ovom video servisu. A s TikTokom Amerikanci nemaju sreće, jer to još nije u njihovoj sferi uticaja“, navodi Juščuk.
Prema njegovim rečima, Amerikanci imaju i ozbiljan komercijalni motiv da se domognu odlične imovine, a samim tim i da zarade na njoj.
„Neko u medijskom lobiju samo želi da kupi TikTok po povoljnoj ceni koristeći političku polugu. Ako ovaj scenario ne uspe, spor će se najvjerovatnije završiti zabranom TikToka. Istovremeno, priča o navodnom curenju ličnih podataka biće maksimalno promovisana, jer je zgodna za njene autore i lepo zvuči“, navodi stručnjak.
Napad na TikTok u SAD je politički nalog koji se može izvršiti na raznenačine, kaže stručnjak Andrej Masalovič.
„Bilo je nekoliko američkih pokušaja da otkupe ovu društvenu mrežu, ali vide da je Kinezi neće dati. Sada prete da će je ugasiti. U stvari, ovo je dokaz da su oni ozbiljno zabrinuti što nisu konkurentni kineskoj aplikaciji. Zbog toga TikTok može biti istisnut s tržišta, može da se povlači po sudovima ili da jednostavno bude blokiran“, navodi Masalovič.
Prema njegovim rečima, to je deo opšte kampanje aktivnog blokiranja, zatvaranja kanala, naloga svih drugih inostranih izvora informacija koji mogu da kažu istinu ili da prikažu drugačije gledište, ili dokumente koji nisu u skladu sa zvaničnim stavovima.
„Konkretno, sada zatvaraju Jutjub kanale brojnih uticajnih ruskih političara i biznismena. Ti kanali rade godinama, stekli su milione gledalaca, sada ih blokiraju. U fer borbi SAD nisu u stanju da se takmiče za uticaj na mozak, jer ga gube“, zaključuje ekspert, koji je i sam na listi američkih personalnihsankcija za takozvani „pokušaj uticaja“.
Aplikacija Tik Tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SVET
Komitet Predstavničkog doma usvojio zakon da Bajden može da zabrani Tik Tok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala