Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika otkriva prave ciljeve ohridskog (ne)sporazuma: Pletu mrežu oko pet država

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPriština - Albanske i Američke zastave
Priština - Albanske i Američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Blinkenovo otkrivanje pravih namera SAD da je cilj ohridskog „sporazuma“ otvaranje puta za priznanje Kosova od strane pet zemalja EU koje to nisu učinile, slika je doslednosti američke spoljne politike na Balkanu.
„Problem je što pet članica EU zbog unutrašnjih razloga ne bi priznale nezavisnost tzv. Kosova čak i kad bi Srbija to učinila“, ocenjuje analitičar Dejan Vuk Stanković.
Američki državni sekretar Entoni Blinken otkrio je da bi, ako se primeni ono što EU naziva „dogovorom“ Beograda i Prištine iz Ohrida, to otvorilo put da pet zemalja EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, to učine. Dakle, prava „meta“ implementacije Zapadnog plana su Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.
Blinken je ovako odgovorio na pitanje demokratske senatorke Džin Šahin o njegovim naporima da ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova.
„To je svakako pitanje koje nastavljamo da pokrećemo, ali takođe mislim da nas ovaj sporazum, ako se nastavi dalje, zapravo stavlja na put ka priznanju od strane ovih zemalja“, rekao je šef američke diplomatije.

Doslednost američke politike – pritisak na pet zemalja EU

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Sputnjik da je priznanje nezavisnosti tzv. Kosova od strane pet članica EU intencija francusko-nemačkog plana kog su podržale SAD. Uostalom, od Blinkena i američke administracije ne bi trebalo očekivati ništa drugo.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
SRBIJA
Blinken: Sporazum Beograda i Prištine otvara put da pet zemalja EU prizna tzv. Kosovo
„Oni sve vreme pričaju da je Kosovo nezavisno i smatraju da bi svi to trebalo da prihvate, uključujući i Srbiju, tako da je ova izjava samo potvrda doslednosti američke politike po pitanju Srbije i Kosova, odnosno čitavog Zapadnog Balkana. Nikog to ne bi trebalo da čudi jer jednostavno Amerikanci su kreatori nezavisnosti Kosova i dosledno tu nezavisnost Kosova brane u svim međunarodnim forumima“.
Što se tiče priznanja Kosova pet zemalja EU koje do sada to nisu učinile, Stanković smatra da će to ići malo teže nego što je Blinken zamislio, jer se sve te zemlje plaše presedana i njegove primene na njihova potencijalna etno-politička sukobljavanja.

Blinkenove puste želje: Bez priznanja Kosova sve i da ga Srbija prizna

Španija ne može da prihvati secesiju ni u jednom obliku zbog problema sa Katalonijom, Baskijom i svim političkim implikacijama koje nezavisnost Kosova može da ima na ta pitanja. Slovačka se, isto tako, distancira od nezavisnosti Kosova zbog potencijalnih problema sa mađarskom manjinom, a slično misle Rumunija, Grčka i Kipar.
„Tako da njihovi razlozi potiču pre svega iz njihovog razumevanja potencijalnog uticaja kosovskog presedana na domaće prilike i oni sekundarno gledaju na kosovsko-srpski konflikt. Bez obzira na to što Blinken kaže, a radili su to i njegovi prethodnici, sumnjam da će Kipar, Grčka, Slovačka, Rumunija ili Španija lako i brzo priznati nezavisnost Kosova“.
Aljbin Kurti u Skupštini privremenih kosovskih institucija - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
SRBIJA
Kurti: ZSO ne možemo da izbegnemo, o teritorijalnoj autonomiji neću da razgovaram
Čak i ako bi Srbija sprovela 24 tačke iz tog predloga, a predsednik Vučić kaže da neće, Stanković sumnja da bi ijedna od tih pet članica EU to učinila. Uostalom, ambasador Kipra u Srbiji je javno rekao da su prihvatili francusko-nemački plan kao osnovu za razgovore.
„Oni nisu prihvatili konsekvence tog sporazuma. Isto tako i Srbija je, u krajnjoj liniji, rekla učestvovaćemo u implementaciji svih tačaka osim onih koje otvaraju put nezavisnosti Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama. Dakle, to što je Blinken rekao to su njegove želje, te želje su zasnovane na američkoj percepciji dugoročnih interesa. One su konstantne ali okolnosti su, barem kad je reč o tim zemljama EU i Srbiji, drugačije“, zaključio je Stanković.
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SRBIJA
Evropska komisija u izveštaju o tzv. Kosovu izrazila žaljenje zbog čestih napada na Srbe povratnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala