- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rakete bastion i Kalibar  - Sputnik Srbija

UŽIVO Ministri odbrane Rusije i Turske razgovarali o prehrambenom sporazumu

Pratite nas
U toku je 392. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Crnomorska flota je odbila napad dronova na Sevastopolj. Vladimir Zelenski prihvatio poziv japanskog premijera Fumija Kiside da učestvuje na samitu G7, piše Kjodo.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:47 22.03.2023
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da u narednim danima razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Jedna od glavnih tema trebalo bi da bude realizacija prehrambenog sporazuma.
Takođe, Erdogan je izjavio da Turska neće zauzimati ničiju stranu u konfliktima, već će se uvek zalagati za rešenja mirnim putem kao što čini u slučaju Ukrajine.
„Želim da se obratim svom narodu. Turska neće biti učesnik, strana u nekom ratu, ona će uvek biti za mir i biće zaštitnik mira. Kao što to čini sada kada je reč o Ukrajini“, rekao je Erdogan u intervjuu za tursku NTV.
21:44 22.03.2023
Ukrajinski vojnici, Buča - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: London gura Kijev ka eskalaciji sukoba bez obzira na civilne žrtve
21:21 22.03.2023
Sjedinjene Američke Države ne šalju Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, ali su sigurne da municija nema karakter radioaktivne pretnje, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.
Prema njegovim rečima, to je oružje konvencionalnog tipa i koristi se već decenijama.
Kirbi je takođe objasnio da se projektili sa osiromašenim uranijumom primenjuju zbog njihove velike prodorne sposobnosti i predložio Rusiji da povuče vojsku iz Ukrajine kako bi otklonila zabrinutost povodom toga.
18:15 22.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
17:52 22.03.2023
Oko 60 vojnika iz Holandije obučavaće ukrajinske vojnike u Nemačkoj u periodu od četiri nedelje, saopštilo je holandsko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, obuka će biti sprovedena u okviru trenažne misije Evropske unije za pripremu ukrajinskih snaga. Holandski vojnici otići će u Nemačku krajem meseca.
Napominje se da će oni biti poslati kao dopuna 230 pripadnika vojske Holandije, za koje je ranije odlučeno da budu poslati da učestvuju u misiji EU.
17:26 22.03.2023
Ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom razmotrio prehrambeni sporazum i istakao važnost neprekidnih isporuka žita, saopštio je turski vojni resor.
Tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo saradnjom u smislu proširenja prehrambene inicijative, koja je veoma doprinela rešavanju prehrambene krize.
Takođe, u saopštenju turskog Ministarstva još jednom je naglašeno da će Turska nastaviti da daje svoj doprinos obezbeđenju mira u regionu i pružanju humanitarne pomoći.
Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je na inicijativu Ankare održan telefonski razgovor ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i njegovog turskog kolege Hulusi Akara.
U saopštenju se ističe da su teme razgovora bile prehrambeni sporazum, situacija u Siriji, Nagorno-Karabahu, kao i druge oblasti saradnje koje su od uzajamnog interesa.
13:23 22.03.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- U području Odese, na teritoriji aerodroma Školjni, napadnuta su dva hangara sa naoružanjem i vojnom opremom ukrajinske vojske;
- Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti;
- Ruske trupe su likvidirale više od 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;
- Oružane snage Rusije su likvidirale oko 40 ukrajinskih vojnika i uništile artiljerijski sistem M777 na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
- Ruske trupe su likvidirale više od 300 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;
- Ruske trupe likvidirale su više od 90 ukrajinskih vojnika i uništile jednu samohodnu haubicu u pravcu Krasnog Limana;
- Oružane snage RF uništile su skladište goriva za vojnu tehniku 102. brigade teritorijalne odbrane u zaporoškoj oblasti.
13:19 22.03.2023
13:01 22.03.2023

Dva od tri ukrajinska drona koji su jutros pokušali da izvedu napad na Sevastopolj oborile su devojke koje služe u ruskoj vojsci, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, te je naložio da im se dodele nagrade.

Kako je objasnio, rano jutros protivnik je pokušao da izvede napad bespilotnim letelicama na ruske objekte na Krimu i Sevastopolju, ali su sva tri drona uništena.
12:49 22.03.2023
Vladimir Zelenski obišao je položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Artjomovska (Bahmuta), saopštila je Kancelarija predsednika Ukrajine .
Koji objekat je posetio nije saopšteno.
10:59 22.03.2023
Ukrajinske trupe granatirale su selo Borisovka u Belgorodskoj oblasti. Farma se našla pod vatrom, jedna osoba je poginula, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov
10:43 22.03.2023
Snažne eksplozije odjeknule u Dnjepropetrovsku i Zaporožju.
10:17 22.03.2023
Artjomovsk je praktično blokiran, rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.
Ruske snage već kontrolišu 70 odsto grada.
Prema rečima Jana Gagina, ruske snage su spremne da odbiju svaku ofanzivu na DNR, odbrana duž cele linije razdvajanja je ešalonirana.
Prema poslednjim podacima, ruske trupe su presekle ili drže pod vatrenom kontrolom sve asfaltne puteve, dok prolećna bljuzgavica ozbiljno otežava isporuku municije i rezervi Oružanim snagama Ukrajine.
10:05 22.03.2023
SAD su zapravo direktno umešane u sukob u Ukrajini, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Rjabkov.
09:36 22.03.2023
Istraga o aktivnostima američkih biolaboratorija u Ukrajini potvrdila je da se pod njihovom maskom tamo nalaze vojni objekti NATO-a, rekla je zamenica predsednika Državne dume Irina Jarova.
"Naša istraga je u potpunosti potvrdila da su u Ukrajini, pod maskom biolaboratorija, stvoreni vojni objekti Sjedinjenih Država i NATO-a. Želim odmah svima da skrenem pažnju na to da, za dolazak pravih vojnih baza na suverenu teritoriju drugih zemalja potrebni su ozbiljni, kontrolisani razlozi. Ako govorimo o bloku NATO-a, onda je otvaranje vojno-bioloških laboratorija omogućilo Sjedinjenim Državama da zaobiđu sve međunarodne sporazume“, citirala je pres-služba Državne dume.
„Sjedinjene Države mogu da vrše testiranja bioagenasa od interesa na licu mesta, istražujući njihovu patogenost, moguće puteve isporuka do cilja i druga svojstva u oblasti ​​​potencijalne primene. Po uputstvima i zadacima Ministarstvo odbrane SAD izvoze prikupljene opasne patogene mikroorganizme i genetski materijal“, rekla je ona pres-službi Državne dume.
08:31 22.03.2023
Sjedinjene Američke Države ponudile su Slovačkoj 12 novih helikoptera Bell AH-1Z Viper kao zamena za lovce MiG-29 koje je Bratislava isporučila Ukrajini, saopštio je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.
„Dvanaest novih helikoptera Bell AH-1Z VipeBell AH-1Z Viper sa opremom, obukom pilota i tehničara i više od 500 projektila AGM-114 Hellfire II – to je predlog vlade SAD“, napisao je Nađ na Fejsbuku (u Ruskoj Federaciji zabranjen kao ekstremistički ).
Ranije su slovački mediji javili da bi u Ukrajinu moglo da bude prebačeno 10 lovaca MiG-29 sa motorima i još tri bez motora.
07:22 22.03.2023
Ukrajinske snage spremaju nekoliko napada na zaporošku liniju fronta, od kojih neki imaju za cilj odvlačenja pažnje, saopštio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
"Gomilaju se snage za ofanzivu, informacije o prebacivanju tenkova i aviona zapadnih zemalja se pokazuju kao tačne“, rekao je Rogov.
07:19 22.03.2023
Crnomorska flota je rano ujutru odbila napad dronova u blizini Sevastopoljskog zaliva, rekao je gubernator grada Mihail Razvožajev.
„Ukupno tri objekta su uništena do ovog časa. Pokušali su da prodru u zaliv, naši mornari su pucali na njih iz lakog naoružanja. Dejstvovala je i protivvazdušna odbrana. Ratni brodovi nisu oštećeni. Od eksplozija uništenih neprijateljskih dronova na zgradama na Lenjinoj 2, u Domu Moskve, razbijeni su prozori. Ljudi nisu povređeni“, napisao je gubernator na svom Telegram kanalu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala