- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: London gura Kijev ka eskalaciji sukoba bez obzira na civilne žrtve

© AP Photo / Vadim GhirdaUkrajinski vojnici, Buča
Ukrajinski vojnici, Buča - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu London podstiče ukrajinske vlasti na eskalaciju sukoba sa Rusijom. Primena municije sa radioaktivnim komponentama neće ostati bez odgovora, saopštilo je stalno predstavništvo Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi.
„Provocirajući kijevski režim da koristi municiju sa nuklearnom komponentom, London gura aktuelnu ukrajinsku vlast ka daljem odugovlačenju i eskalaciji sukoba sa Rusijom, bez obzira na stradanja i civilne žrtve“, navodi se u dokumentu.
Diplomatska misija smatra da ovaj korak neće ostaviti Kijevu šanse za političko-diplomatsko rešavanje situacije u Ukrajini.
Stalno predstavništvo Rusije takođe ističe da je korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom norma i uobičajena pojava u borbenim operacijama britanskih vojnika.
U saopštenju se dodaje da su potvrda toga ne samo njihova široka primena u prethodnim ratnim kampanjama u kojima je učestvovala Velika Britanija, već i negativnim stavom Londona u odnosu na rezoluciju „Posledice primene oružja i municije sa osiromašenim uranijumom“, koju je usvojila Generalna skupština UN 2007. godine.
Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.
Merenje radijacije  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SVET
Srbi znaju kakav je „poklon“ Britanije za Ukrajinu: NATO zatrovao zemlju za budućih milijardu godina
Municija sa osiromašenim uranijumom - kaver - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Sve karakteristike municije sa osiromašenim uranijumom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala