- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Prelazak Hrvatske na evro: Niko ne zna gde su milijarde kuna

CC0 / Pixabay/Filip Filipović / Hrvatske kune
Hrvatske kune - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Hrvatska je pre dva i po meseca prešla na evro, ali su u opticaju i dalje milijarde kuna koje nisu zamenjene.
Vrednost novčanica i kovanica hrvatske valute kune u opticaju se prepolovila od prelaska na evro, a građani su u evropsku valutu promenili gotovo šest milijardi kuna, odnosno oko 796 miliona evra, pokazuju zvanični podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Međutim, niko ne zna gde je preostalih 6,3 milijardi kuna (836 miliona evra), prenose hrvatski mediji.
Iz HNB ne otkrivaju koliko je novčanica kuna još u opticaju, ali očigledno nije malo. Kada bi ceo iznos, koji je još u opticaju, bio izražen u apoenima od 10 kuna, to bi značilo da HNB-u još nedostaje tridesetak paleta gotovine. Međutim, procene su da nedostaju uglavnom kovanice, te se radi o znatno većoj količini.
U HNB-u pretpostavljaju kako je deo tog novca uništen, deo izgubljen, a deo iznesen iz zemlje, često i u džepovima turista. Osim toga deo se svakako nalazi i u numizmatičkim zbirkama, a to pokazuje cvetanje tržišta u oglasima. Ponuda kovanica tamo je velika, a cene su ogromne. Kolekcija od četiri kovanice nominalne vrednosti od osam i po kuna (nešto manje od 1,13 evra) prodaje se čak za četrnaest evra, što je otprilike profitna stopa od 1.200 posto.
Rekorder je svakako jubilarna kovanica od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta kojoj je cena otišla u nebo. Stručnjaci upozoravaju ne te velike cene i pozivaju na oprez. Zaostale kunske novčanice mogu se u HNB-u razmeniti do daljeg, a kovanice samo do kraja 2025. godine.
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
EKONOMIJA
Zašto je evro u Hrvatskoj izazvao haos
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala