- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni raketni sistem Tornado-G u području specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski pozvao Peking da se pridruži ukrajinskom „mirovnom planu“

Pratite nas
U toku je 391. dan specijalne vojne operacija u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu u Ukrajini, jer one učestvuju u konfliktu. Japanski premijer Kišida posetiće Ukrajinu prvi put od početka specijalne operacije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:55 21.03.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da kineske vlasti nisu odgovorile na njegov predlog da se pridruži ukrajinskom „mirovnom planu“.
„Nema ništa konkretno, još nema potvrde. Mi smo našu formulu mira predali Kini i javno i diplomatskim kanalima i pozivamo je da učestvuje u ovoj formuli. Čekamo odgovor“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Japana Fumio Kišidom.
21:44 21.03.2023
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SVET
Pentagon: SAD ne planiraju da šalju Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom
20:20 21.03.2023
Samit Evropske unije, koji će biti održan 23-24. marta, razmotriće proširenje proizvodnih mogućnosti Evropske unije, kako bi se Ukrajini isporučilo milion jedinica municije, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
On je dodao da će se na samitu takođe razmatrati konfiskovanje zamrznute ruske imovine.
19:17 21.03.2023
U Odesi su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski medij „Suspiljne“.
Prema podacima ukrajinske agencije za upozoravanje, u Odeskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.
18:28 21.03.2023
Vašington će Kijevu isporučiti raketne sisteme „Patriot“ ranije nego što se prvobitno očekivalo zbog skraćenog roka obuke ukrajinskih vojnika, javila je televizija „Si-En-En“ pozivajući se na svoje izvore.
16:38 21.03.2023
Stoltenberg: NATO želi da poveća proizvodnju municije za Kijev i za sopstvenu odbranu
NATO radi na povećanju proizvodnje municije za podršku Ukrajini, kao i radi sopstvene odbrane, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, predstavljajući godišnji izveštaj o rezultatima delatnosti i situacije u oblasti međunarodne bezbednosti.
„U procesu smo usaglašavanja novih mogućnosti proizvodnje najvažnije municije i angažovanja industrije u povećanju proizvodnje, kako bismo podržali Ukrajinu... kao i našu sopstvenu odbranu“, rekao je Stoltenberg.
Prema njegovim rečim, u toku je i aktivan rad na zaštiti bezbednosti ključne infrastrukture, uključujući podvodne kablove i cevovode.
13:47 21.03.2023
Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, rekla je zamenica ministra odbrane zemlje Anabel Goldi.
„Uporedo sa isporukom eskadrile... borbenih tenkova "Čelendžer 2" Ukrajini, isporučićemo municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanskog parlamenta.
Osiromašeni uranijum se koristi za protivoklopne projektile zbog svoje velike čvrstine i značajne razarajuće snage. Prvi put je korišćen u tenkovskim granatama u nacističkoj Nemačkoj zbog nedostatka gušćeg volframa.
Slične granate Zapad je već koristio u bombardovanju Jugoslavije i tokom invazije na Irak.
12:28 21.03.2023
Teritorija naftne distributivne stanice "Novozibkov" bila je meta napada ukrajinskog drona, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomoz.
Niko nije povređen.
11:58 21.03.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Oboren ukrajinski Su-25 u području Nikanorovke (DNR);
- Ruske trupe su likvidirale oko 80 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;
- Ruske trupe likvidirale 95 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan do 160 vojnika u pravcu Donjecka;
- Ruske trupe likvidirale preko 40 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje u pravcu Hersona;
- Oružane snage Rusije su uništile tri radarske stanice Oružanih snaga Ukrajine američke proizvodnje.
11:32 21.03.2023
Snažna eksplozija u Zaporožju koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, izjavio je član zaporoške oblasne administracije Vladimir Rogov.
10:24 21.03.2023
Ukrajinski borci zauzimaju kuće u predgrađu Artjomovska, bez evakuacije civila, rekao je Sputnjiku penzionisani potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.
"U naseljima Grigorovka, Bogdanovka i Kalinovka zabeležen je dolazak jedinica oružanih formacija Ukrajine koje su smeštene u domove civila“, rekao je on.
Prema rečima Maročka, ukrajinske trupe zauzimaju, ne samo prazne kuće, već i one u kojima ljudi žive.
09:52 21.03.2023
Vojna obaveštajna služba Ukrajine ne raspolaže informacijama o mogućoj isporuci oružja Rusiji iz Kine, saopštio je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov.
09:00 21.03.2023
Ruski artiljerci uništili su noću kod Hersona, koji kontrolišu kijevske trupe, ukrajinsku samohodnu haubicu „Akacija” sa posadom i municijom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
Prema njegovim rečima, dan ranije „artiljerija je u području Belozjorke uništila minobacač 120 mm sa municijom i posadom, gubici neprijatelja: 6 mrtvih i 2 ranjena vojnika.
08:51 21.03.2023
Kijev čeka potvrdu telefonskog razgovora između kineskog predsednika Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštila je ministarka za reintegraciju nekontrolisanih teritorija Ukrajine Irina Vereščuk u intervjuu za italijanski list Korijere dela sera.
"Ne znam, čekamo potvrdu", rekla je ona na pitanje da li će biti telefonskog razgovora.
"To bi bio važan korak. Oni imaju šta da kažu jedan drugom", dodala je ona.
08:44 21.03.2023
Automobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
Rusija isključila učešće četiri zapadne zemlje u mirovnom procesu u Ukrajini
08:06 21.03.2023
Snažna eksplozija u Harkovu.
08:05 21.03.2023
Mediji: Skoplje isporučilo Ukrajini „suhoje“ koji nisu u letnom stanju
Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska potvrdila je da je Skoplje isporučilo Ukrajini četiri aviona Su-25, piše portal „Džejns“.
Kako se navodi, radi se o tri jednoseda Su-25 i jednom dvosedu Su-25UB. Međutim, u članku se navodi da avioni nisu u letnom stanju.
„Oprema koja je isporučena Ukrajini sastoji se od streljačkog oružja i municije, artiljerijskog oruđa, tenkova, lovaca 'suhoj', protivtenkovskog naoružanja i PVO, kao i opreme za vojnu avijaciju“, kazala je ministarka.
08:03 21.03.2023
Od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu, Evropska komisija je izdvojila više od 10 miliona evra Međunarodnom krivičnom sudu „kao podrška radu na Ukrajini“, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.
EK planira da izdvoji još 3 miliona evra sudu do 2025. godine.
„I dozvolite mi da vas uverim da Evropska unija ostaje spremna da pruži neophodnu materijalnu podršku, jer situacija u Ukrajini zahteva adekvatan odgovor“, rekao je Rejnders na međunarodnoj konferenciji sponzora Međunarodnog suda koja se održala u Londonu.
Pored toga, Brisel namerava da razmotri reformu Rimskog statuta kako bi se „nadležnost MKS proširila na zločine vojne agresije”. Rejnders je pozvao Ukrajinu da ratifikuje Rimski statut što je pre moguće.
Međunarodni sud je ranije izdao "nalog za hapšenje" ruskog predsednika Vladimira Putina.
07:22 21.03.2023
Ruska vojska je odbila pokušaje ukrajinskih nacionalista da povrate izgubljene pozicije u pravcu Krasnog Limana, rekao je Sputnjiku Aleksandar Savčuk, šef pres-centra ruske grupe "Centar".
„Na Krasnolimanskom pravcu neprijatelj je pokušao da povrati izgubljene položaje. Izviđačka grupa snaga Centar otkrila je kretanje pešadije i tehnike nacionalista u pravcu uporišta i prenela podatke posadi višecevnog sistema Grad“, rekao je Savčuk.
Ruska artiljerija je nanela velike gubitke neprijatelju u ljudstvu i tehnici.
07:13 21.03.2023
Japanski premijer Fumio Kišida otišao je u posetu Ukrajini, pišu mediji.
Ovo je njegovo prvo putovanje u Ukrajinu od početka specijalne operacije.
Televizija NHK objavila je snimak kako šef japanske vlade kako ulazi u voz na železničkoj stanici u poljskom gradu Pšemisl na poljsko-ukrajinskoj granici. Prema izvorima japanskih medija, voz je već prešao ukrajinsku granicu. Kišida je do sada bio jedini lider zemlje G7 koji nije posetio Kijev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala