- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: SAD ne planiraju da šalju Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom

© AP PhotoZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne planiraju da nakon Velike Britanije Ukrajini predaju municiju sa osiromašenim uranijumom, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
Ranije je London objavio da namerava da Kijevu preda tenkove „čelendžer“ zajedno sa granatama sa osiromašenim uranijumom.
Portparol Pentagona je dodao da Vašington namerava da na jesen Ukrajini pošalje zastarele tenkove „Abrams“ M1A1, kako bi ubrzao isporuku.
Komentarišući situaciju sa američkim dronom koji je pao u Crno more, Rajder je rekao da vlasti SAD nemaju informaciju da je Rusija uspela da pokupi olupinu američkog drona MKu-9 koji se srušio u Crnom moru.
„Videli smo medijske izveštaje da su možda izvukli neke krhotine sa površine. Ne možemo da potvrdimo ove izveštaje. Koliko je nama poznato, kako sam ranije izjavljivao, prema našim procenama, MKu-9 je pao na veliku dubinu nakon pada i nije izvučen“, objasnio je portparol.
Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je 14. marta da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navodno, ruski avion Su-27 namerno je ispustio gorivo na MK-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.
Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MQ-9 „Reaper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima. Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
Putin: Rusija će biti prinuđena da reaguje na oružje sa osiromašenim uranijumom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala